Gardehusarkasernen i Slagelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Gardehusarkasernen[1] (tidligere Antvorskov Kaserne) er en fungerende kaserne ved Slagelse, etableret 1969. Kasernen er tegnet i en modernistisk stil af arkitekt Holger Sørensen fra Forsvarets Bygningstjeneste.

Kasernen blev oprindeligt opført 1972-74 som søsterkaserne til Skive Kaserne med en central bygning (centerbygning), kommandobygning, indkvarteringsbygninger samt enhedsbygninger. Efter færdiggørelsen blev Sjællandske Livregiments (i dag Gardehusarregimentet) enheder (tidligere 4. regiment) i 1975 overført fra Slagelse og Roskilde kaserner (stabskompagni), samt en panserbataljon fra Næstved Kaserne.

I forbindelse med forsvarsforliget i 1984, blev den stående panserinfanteribataljon nedlagt og videreført som værnepligtsbataljon, ligesom panserbataljonens stående panserinfanterikompagni blev værnepligtigt. I 1994 blev panserbataljonens kampvogne (Centurion mrk. III) udskiftet med Leopard I A5, og var således det første regiment på Sjælland med Leopardkampvogne.

Sjællandske Livregiment blev i 2001 en del af Gardehusarregimentet, der fortsat har til huse på kasernen, som i dag også er hjemsted for Køreskole Sjælland.

Våbenrøveriet[redigér | rediger kildetekst]

Natten mellem den 3. januar og 4. januar 2009 begik tre maskerede og bevæbnede mænd røveri mod kasernen. De indfandt sig i vagtreceptionen og tiltvang sig adgang til et våbenlager. Vagterne blev bagbundet, hvorpå røverne flygtede i en tidligere stjålet bil med i alt 201 våben samt ammunitionskasser med bl.a. bundstykker til våbenene.[2]

Et fiktivt våbenrøveri var før også skildret i den svenske forfatter Thomas Kangers roman Terror uden ansigt fra 2006. I denne roman erobrer terrorister ti Leopardkampvogne fra Kasernen som de kører til Korsør hvor de besætter byen.[3]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Gardehusarkasernen
  2. ^ "Fakta om våbenrøveriet mod Antvorskov Kaserne". Politiet. 25. marts 2009. Arkiveret fra originalen 17. februar 2015. Hentet 28. april 2015.
  3. ^ Jens Holsøe (27. oktober 2006). "Svensk krimi lader fjenden gå i land i Korsør". Politiken.
DanskSpire
Denne artikel om et dansk bygningsværk og/eller en dansk seværdighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Bygning eller seværdighed
MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.

Koordinater: 55°22′55.32″N 11°22′28.06″Ø / 55.3820333°N 11.3744611°Ø / 55.3820333; 11.3744611