Trænregimentet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Trænregimentet
Danish Army trucks.jpg
Aktiv 10. maj 1997[1] [2]
Land Danmark Danmark
Værn Danmarks hærflag Danmarks hær
Type Tjenestegrenscenter for Logistik og Militærpoliti
Myndighedsniveau III
Overordnet myndighed Værnsfælles Forsvarskommando, Hærstaben
Størrelse 4 bataljoner
1 værnsfælles center
Del af Forsvaret
Kaserne Aalborg Kaserner, Aalborg
Kaldenavn TRR
Motto Sustaining Victory
Regimentsbælte Train Reg stable belt.png
Webside forsvaret.dk/TRR
Ledere
Chef TRR Oberst Jess Møller Nielsen

Trænregimentet, Hærens Logistikcenter og Forsvarets Militærpoliticenter (TRR) er Hærens logistiktropper og er garnisoneret på Aalborg Kaserner med delelementer på alle Hærens kaserner. Regimentet består af fire bataljoner og det værnsfælles militærpoliticenter.

Regimentets oprindelse kan spores tilbage til 1865, hvor de første trænkompagnier blev etableret under det kongelige artilleri. Det var dog ikke før 1880 at der blev etableret en selvstændigt trænafdeling, der dog stadig var underlagt artilleriet.

Opbygning[redigér | redigér wikikode]

Regimentet består af fire bataljoner:

 • Trænregimentets Stab
 • 1. Logistikbataljon (valgsprog: Hæder og vel)
  • Bataljonen varetager Trænregimentets uddannelse af sanitetsoldater og værnepligtige menige over en periode på 4 måneder. Der indkaldes normalt omkring 2-300 værnepligtige af gangen.
 • 2. Logistikbataljon
  • Varetager Trænregimentets uddannelse af forsyningssoldater.
  • 2. Logistikbataljon ved Trænregimentet er Hærens kompetencecenter for taktisk forsynings-, transport-, bjærgnings- og forplejningstjeneste. 2. Logistikbataljons kerneopgave er at uddanne og levere personel til forsynings- og transportenheder, til støtte for alle typer landoperationer – fra mobile kampoperationer til humanitære opgaver – principielt over alt i verden. 2. Logistikbataljon leverer herudover dagligt støtte til Forsvarets enheder og enkeltpersoner i form af kursusvirksomhed, depotvirksomhed, drivmiddeltjeneste og tung transport[3]
 • 3. Vedligeholdelsesbataljon
 • 4. National Støttebataljon
  • En del af det tidligere DANILOG, som er sammenlagt med Trænregimentet, men som stadig har garnison i Vordingborg
 • Forsvarets Militærpoliticenter[4]

Det moderne Trænregiment[redigér | redigér wikikode]

Til daglig arbejder Trænregimentet ud fra deres mission, vision og strategi plan (I dagligtale kaldet MSV). Trænregimentets overordnede mission er at levere logistisk støtte og militærpoliti, så hæren kan kæmpe og vinde.

Reserven i Trænregimentet[redigér | redigér wikikode]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Før 1864 fandtes der ikke en reel træntjeneste i Hæren hvor man benyttede den hidtidige praksis med at "leve af landet" ved hjælp af udskrivninger og plyndringer.

Med bagtroppere fulgte typisk en større kortege der fragtede forskellige forsyninger, ægtefæller, "løse" kvinder, håndværkere og personel der kunne behandle de sårede (på dette tidspunkt fandtes der ikke en sanitetstjeneste).

I perioden op til 2. Slesvigske krig mod Prøjsen i 1864 begyndte hæren at udskrive bønderkarle til transportkørsel. De blev inddelt i mindre enheder benævnt "trosset" eller "trænet". De skulle stille med hestevogn, to heste og en kusk der minimum skulle have syn på det det ene øje.

Efter krigen havde man indset betydningen af en effektiv forsyningstjeneste. Ved underskrivelsen af Hærloven af 6. juli 1867 blev der oprettet to "trainkompagnier".

Ved Hærloven af 25. juli 1880 blev den første selvstændige trænafdeling oprettet ved artilleriet. Ved Hærens Ordning af 30. september 1909 blev trænafdelingerne overført til rytteriet og blev garnisoneret på Bådsmandsstrædes Kaserne i København. Ved Hærloven af 7. august 1922 oprettede man to trænkompagnier i Randers. De to kompagnier blev overført til København den 23. marts 1932.

Ved Hærloven af 18. juni 1951 blev Trænet officielt oprettet som en selvstændig våbenart og man oprettede to trænregimenter, henholdsvis Jyske Trænregiment i Århus og Sjællandske Trænregiment i København.

I 1962 blev Jyske Trænregiment flyttet til Hvorup Kaserne og Sjællandske Trænregiment fik hjemme på Farum Kaserne.

I 1988 anbefalede Forsvarskommisionen af 1988 at de to regimenter blev sammenlagt. Sammenlægningen blev først gennemført lørdag den 10. maj 1997 som Trænregimentet.

I 2001 blev Trænregimentet igen splittet op. Trænafdelingen blev udskilt og blev flyttet fra Farum kaserne til Vordingborg Kaserne. Her blev det oprettet som ”Det Danske Internationale Logistik Center” (DANILOG).[1]

Chefer ved Jyske Trænregiment og Trænregimentet[redigér | redigér wikikode]

Internationale Operationer[redigér | redigér wikikode]

De internationale


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]