General Motors International

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

General Motors International A/S (GMI), amerikanske General Motors Corporation etablerede i oktober 1923 deres første fabrik udenfor USA. Denne blev placeret i lejede lokaler i Københavns Sydhavn, og fik navnet General Motors International A/S (GMI). GMI skulle forsyne Nordeuropa og Baltikum med biler fra General Motors. Den første danske General Motors bil, en Chevrolet, forlod fabrikken i januar 1924.

I 1929 besluttede man at opføre en ny stor fabrik på hjørnet af Aldersrogade og Haraldsgade på Nørrebro. Grundstenen blev lagt af direktøren for GM's Chevrolet division, danskfødte William S. Knudsen (der i 1937 blev GM-præsident i USA). Den nye fabrik samlede alle GMIs aktiviteter under ét, herunder etableredes også en GM serviceskole, for forhandlere og deres medarbejdere. Det nye kompleks blev taget i brug d. 21. juni 1930. Fra 1933 udgav GMI det månedlige tidsskrift General Motors Service, der beskrev tekniske tiltag og modifikationer på GM's vogne. GMIs succesen i Danmark førte i 1939 til en fordobling af fabriks arealet i Aldersrogade, så der nu var 65.000m² under tag.

General Motors International A/S i København kunne i oktober 1948 fejre sit 25 års jubilæum. Hos GMI var de første efterkrigsvogne, der produceres, Vauxhall, Bedford og Opel, men i fåtal, for man skulle i Danmark have ministeriel tilladelse for at købe et automobil. Således producerede man primært til eksport. Man var også påbegyndt produktion af malkemaskiner og Frigidaire køleskabe.

I storhedstiden op gennem slutningen af 50erne og 60erne, samlde og solgte GMI modeller fra Opel, Vauxhall, Chevrolet, Pontiac, Oldsmobile, Buick, Cadillac, Bedford, Blitz og GMC.

GMI lukkede i 1974, med mere end 550.000 dansk samlede biler bag sig. Siden har GM Danmark stået for importen af bl.a. Opel og SAAB.