General Motors International

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.

General Motors International A/S (GMI), amerikanske General Motors Corporation etablerede i oktober 1923 deres første fabrik udenfor USA. Denne bliver placeret i lejede lokaler i Københavns Sydhavn, og får navnet General Motors Internatioal A/S (GMI). GMI skal forsyne Nordeuropa og Baltikum med biler fra General Motors. Den første danske General Motors bil, en Chevrolet, forlader fabrikken i januar 1924.

I 1929 beslutter man at opfører en ny stor fabrik på hjørnet af Aldersrogade og Haraldsgade på Nørrebro. Grundstenen lægges af direktøren for GM's Chevrolet division, danskfødte William S. Knudsen (der i 1937 bliver GM-præsident i USA). Den nye fabrik samler alle GMIs aktiviteter under ét, herunder etableres også en GM serviceskole, for forhandlere og deres medarbejdere. Det nye kompleks tages i brug d. 21. juni 1930. Fra 1933 udgiver GMI det månedlige tidsskrift General Motors Service, der beskriver tekniske tiltag og modifikationer på GM's vogne. GMIs succesen i Danmark fører i 1939 til en fordobling af fabriks arealet i Aldersrogade, så der nu er 65.000m² under tag.

General Motors International A/S i København kan i oktober 1948 fejre sit 25 års jubilæum. Hos GMI er de første efterkrigsvogne, der produceres, Vauxhall, Bedford og Opel, men i fåtal, for man skal i Danmark have ministeriel tilladelse for at købe et automobil. Således producerede man primært til eksport. Man er også påbegyndt produktion af malkemaskiner og Frigidaire køleskabe.

I storhedstiden op gennem slutningen af 50erne og 60erne, samler og sælger GMI modeller fra Opel, Vauxhall, Chevrolet, Pontiac, Oldsmobile, Buick, Cadillac, Bedford, Blitz og GMC.

GMI lukker i 1974, med mere end 550.000 dansk samlede biler bag sig. Siden har GM Danmark stået for importen af bl.a. Opel og SAAB.