Opel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Opel Kadett fra 1936
Opel Admiral Cabrio (1937–1939)
1939 Opel Kapitän
Opel Rekord C 1.7 L fra 1968

Opel er et tysk bilmærke, som i dag tilhører General Motors koncernen. Firmaet blev grundlagt i 1862 af Adam Opel i Rüsselsheim og fremstillede oprindeligt symaskiner og sidenhen også cykler og motorcykler. Fra 1898 begyndte firmaet at fremstille biler og lastbiler.

Opels moderselskab er siden lavet om til et finansierings- og aktieselskab for nye biler. I 1929 købte amerikanske General Motors 80% af aktierne, 3 år senere, i 1932, bliver de resterende aktier købt. Opel er i dag et helejet datterselskab i GM koncernen.

Mærket ejer og fremstiller også 'højrestyrede' modeller under det engelske Vauxhall mærke.

Opels' slogan is 'Wir Leben Autos' hvilket betyder 'Vi Lever Biler'.

I 2015 kom en ny mikrobil (fremstillet i Sydkorea) nemlig Karl - som er opkaldt efter mærkets grundlæggeres ene søn (som dog var stavet med C).

Opel er stadig selvstændig og producerer og fremstiller selv egne biler, dele, motorer med mere, dog kan visse af modellerne have mange fællestræk med øvrige mærker.

Opel Diplomat havde fx en Chervrolet motor. I andre sammenhænge, i hvert fald tidligere generationer, var Corsa bygget på samme platform som Fiat Punto, og Agila med Suzuki Splash.

I mange år har mærket haft tæt samarbejde med franske Renault om produktion af varevogne.

I nogle modeller valgte Opel at bruge kæderem i deres motorer.

I anden verdenskrig leverede Opel deres truck Blitz til de udsendte soldater. Den er ikke blevet lavet siden.

Aktuelle modeller[redigér | redigér wikikode]

Herunder et lille udpluk af aktuelle Opelmodeller:

OPC[redigér | redigér wikikode]

Opel Vectra OPC

Opel Performance Center blev lanceret i 1997 og laver "fabrikstun", og diverse Opel modeller, bl.a. Corsa, Astra, Vectra, Insignia og Zafira, findes i OPC udgaver, som er tunet ekstra fra fabrikken. Konceptet svarer til eks: BMWs M-division eller Mercedes´ AMG sektion. OPC er også leverandør af ekstraudstyr forhandlet af Opel eks; gearknopper, pedaler m.m. Tidligere (fra 1968) brugte Opel ofte det selvstændige firma Irsmcher GmbH til at lave ekstraudstyr til fabriksforhandlede biler, eksempel Opel Manta i200, Ascona C Irmscher Edition osv. OPC er en underdivision til Opel og dermed ejet af Opel og GM.

Tidligere modeller[redigér | redigér wikikode]

Opel Super Six, årgang 1937

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Tyskland Stub
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i Tyskland er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.