Opel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Opel Kadett fra 1936
Opel Admiral Cabrio (1937–1939)
1939 Opel Kapitän
Opel Rekord C 1.7 L fra 1968

Opel er et tysk bilmærke, som i dag tilhører General Motors koncernen. Firmaet blev grundlagt i 1862 af Adam Opel i Rüsselsheim og fremstillede oprindeligt symaskiner og sidenhen også cykler og motorcykler. Fra 1898 begyndte firmaet at fremstille biler og lastbiler.

Opel's moderselskab er siden lavet om til et finansierings- og aktieselskab for nye biler. I 1929 købte amerikanske General Motors 80% af aktierne i mærket, 2 år senere, bliver de resterende aktier købt.

Aktuelle modeller[redigér | redigér wikikode]

Herunder et lille udpluk af aktuelle Opelmodeller:

OPC[redigér | redigér wikikode]

Opel Vectra OPC

Opel Performance Center blev lanceret i 1997 og laver "fabrikstun", og diverse Opel modeller, bl.a. Corsa, Astra, Vectra, Insignia og Zafira, findes i OPC udgaver, som er tunet ekstra fra fabrikken. Konceptet svarer til eks: BMWs M-division eller Mercedes´ AMG sektion. OPC er også leverandør af ekstraudstyr forhandlet af Opel eks; gearknopper, pedaler m.m. Tidligere (fra 1968) brugte Opel ofte det selvstændige firma Irsmcher GmbH til at lave ekstraudstyr til fabriksforhandlede biler, eksempel Opel Manta i200, Ascona C Irmscher Edition osv. OPC er en underdivision til Opel og dermed ejet af Opel og GM.

Tidligere modeller[redigér | redigér wikikode]

Opel Super Six, årgang 1937

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Tyskland Stub
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i Tyskland er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.