Opel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Opel Kadett fra 1936
Opel Admiral Cabrio (1937–1939)
1939 Opel Kapitän
Opel Rekord C 1.7 L fra 1968

Opel er et tysk bilmærke, som i dag tilhører Franske PSA-Group. Firmaet blev grundlagt i 1862 af Adam Opel i Rüsselsheim og fremstillede oprindeligt symaskiner og sidenhen også cykler og motorcykler. Fra 1898 begyndte firmaet at fremstille biler og lastbiler.

I Nazi-Tyskland kom Opel til, specielt efter krigsudbruddet i 1939 at spille en meget lidt glorværdig rolle, idet firmaet gjorde mere end flittig brug af tvangsarbejdere fra de nye østområder og fra KZ-lejrene. På den måde kunne Opel-auktionærer under hele krigen tjene tykt på deres investeringer. Det er i Opels historiebøger et fortiet kapitel.[kilde mangler]

I 1929 manglede man penge fordi at to af brødrene døde og familien forlangte penge. Kapitalen var bundet i produktionsapparatet og der var derfor ingen andre muligheder end frasælge eller korporation.

General Motors køber 80 % af aktierne i virksomheden Adam Opel AG for lige under 33 millioner gulddollars, og bliver hovedaktionær. 2 år senere, i 1931, bliver de resterende aktier opkøbt.

Opel er den første tyske producent, der etablerer et forsikringsselskab.

“Opel Bank” bliver til, for at kunne finansierer bilkøb og afdragsbetaling.

Herefter koncentrerede man sig om produktion af biler. Man åbnede i den forbindelse som en del af forbedringerne efter overtagelsen et forsikringsselskab og året efter i 1930 et finansieringsselskab til at finansiere nye Opel til kunderne.

6. marts 2017 blev det annonceret, at franske groupe PSA havde opkøbt General Motors europæiske forretning, herunder Opel og Vauxhall.[1]

Mærket ejer og fremstiller også 'højrestyrede' modeller under det engelske Vauxhall mærke.

Opels slogan er 'Wir leben Autos'. Det er en fiks omformulering af udtrykket 'Wir lieben Autos', som betyder 'Vi elsker biler'.

I 2015 kom en ny mikrobil (fremstillet i Sydkorea) nemlig Karl - som er opkaldt efter mærkets grundlæggeres ene søn.

Opel har også tidligere tæt samarbejde med bla Suzuki, Renault og Fiat.

I 2017 blev Opel solgt til PSA Peugeot Citroën [2].

Aktuelle modeller[redigér | redigér wikikode]

Herunder et lille udpluk af aktuelle Opelmodeller:

OPC[redigér | redigér wikikode]

Opel Vectra OPC

Opel Performance Center blev lanceret i 1997 og laver "fabrikstun", og diverse Opel modeller, bl.a. Corsa, Astra, Vectra, Insignia og Zafira, findes i OPC udgaver, som er tunet ekstra fra fabrikken. Konceptet svarer til eks: BMWs M-division eller Mercedes´ AMG sektion. OPC er også leverandør af ekstraudstyr forhandlet af Opel eks; gearknopper, pedaler m.m. Tidligere (fra 1968) brugte Opel ofte det selvstændige firma Irsmcher GmbH til at lave ekstraudstyr til fabriksforhandlede biler, eksempel Opel Manta i200, Ascona C Irmscher Edition osv. OPC er en underdivision til Opel og dermed ejet af Opel og GM.

Tidligere modeller[redigér | redigér wikikode]

Opel Super Six, årgang 1937

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]


Tyskland Stub
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i Tyskland er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.