Opel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Opel Kadett fra 1936
Opel Admiral Cabrio (1937–1939)
1939 Opel Kapitän
Opel Rekord C 1.7 L fra 1968

Opel er et tysk bilmærke, som i dag tilhører Franske PSA-Group. Firmaet blev grundlagt i 1862 af Adam Opel i Rüsselsheim og fremstillede oprindeligt symaskiner og sidenhen også cykler og motorcykler. Fra 1898 begyndte firmaet at fremstille biler og lastbiler.

Opels moderselskab er siden lavet om til et finansierings- og aktieselskab for nye biler. I 1929 købte amerikanske General Motors 80% af aktierne, 2 år senere, i 1931, bliver de resterende aktier købt.

6. marts 2017 blev det annonceret at franske groupe PSA havde opkøbt General Motors europæiske forretning, herunder Opel og Vauxhall.[1]

Mærket ejer og fremstiller også 'højrestyrede' modeller under det engelske Vauxhall mærke.

Opels slogan er 'Wir leben Autos'. Det er en fiks omformulering af udtrykket 'Wir lieben Autos', som betyder 'Vi elsker biler'. Ved at fjerne i'et i 'lieben' kommer sloganet til at betyde 'Vi lever biler'.

I 2015 kom en ny mikrobil (fremstillet i Sydkorea) nemlig Karl - som er opkaldt efter mærkets grundlæggeres ene søn.

General Motors køber 80 % af aktierne i virksomheden Adam Opel AG for lige under 26 millioner dollar, og bliver hovedaktionær. Opel er den første tyske producent, der etablerer et forsikringsselskab. Igen den første: “Opel Bank” finansierer bilkøb og afdragsbetaling.

I 1929 manglede man penge fordi at to af brødrene døde og familien forlangte penge. Kapitalen var bundet i produktionsapparatet og der var derfor ingen andre muligheder end frasælge eller korporation. Det ender med at General Motors køber Opel for 33 mio. gulddollars.

Herefter koncentrerede man sig om produktion af biler. Man åbnede i den forbindelse som en del af forbedringerne efter overtagelsen et forsikringsselskab og året efter i 1930 et finansieringsselskab til at finansiere nye Opel til kunderne.

Opel har også tidligere tæt samarbejde med bla Suzuki, Renault og Fiat.

Aktuelle modeller[redigér | redigér wikikode]

Herunder et lille udpluk af aktuelle Opelmodeller:

OPC[redigér | redigér wikikode]

Opel Vectra OPC

Opel Performance Center blev lanceret i 1997 og laver "fabrikstun", og diverse Opel modeller, bl.a. Corsa, Astra, Vectra, Insignia og Zafira, findes i OPC udgaver, som er tunet ekstra fra fabrikken. Konceptet svarer til eks: BMWs M-division eller Mercedes´ AMG sektion. OPC er også leverandør af ekstraudstyr forhandlet af Opel eks; gearknopper, pedaler m.m. Tidligere (fra 1968) brugte Opel ofte det selvstændige firma Irsmcher GmbH til at lave ekstraudstyr til fabriksforhandlede biler, eksempel Opel Manta i200, Ascona C Irmscher Edition osv. OPC er en underdivision til Opel og dermed ejet af Opel og GM.

Tidligere modeller[redigér | redigér wikikode]

Opel Super Six, årgang 1937

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Tyskland Stub
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i Tyskland er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.
  1. ^ http://bilnyhederne.dk/index.php/item/104-psa-kober-opel