Georgij Lvov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Georgij Lvov

Georgy Lvov, 1919 LOC.jpg

Personlig information
Født 2. november 1861 Rediger på Wikidata
Dresden, Sachsen, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 7. marts 1925 (63 år) Rediger på Wikidata
Boulogne-Billancourt, Frankrig Rediger på Wikidata
Gravsted cimetière russe de Sainte-Geneviève-des-Bois Rediger på Wikidata
Statsborger i Det Russiske Kejserrige
Politisk parti Kadetpartiet Rediger på Wikidata
Søskende Sergey Lvov[1],
Aleksej Lvov Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Moskvas statsuniversitet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Politiker
Signatur
Lvov GE sig.jpg
Eksterne henvisninger
Beskrevet i Den store sovjetiske encyklopædi
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Fyrst Georgij Jevgenevitj Lvov (russisk: Георгий Евгеньевич Львов; født 2. november 1861 i Dresden, Kongeriget Sachsen, død 7. marts 1925 i Paris, Frankrig) var en russisk politiker, som virkede før og under den russiske revolution. Han var Ruslands første regeringschef efter tsardømmets fald, fra 23. marts til 7. juli 1917.

Georgij Lvov var en liberal politiker, medlem af Dumaen for Kadetpartiet (det konstitutionelt-demokratiske parti, K-D). Han fremførte i flere omgange krav om en russisk forfatningsreform. Lvov var fra 1914 også formand for zemstvo-forbundet og ledte der arbejdet med støtte til sårede og invaliderede soldater. Kadetterne havde kritiseret den russiske krigsførelse siden 1915. Efter februarrevolutionen i marts 1917 blev Lvov preimierminister og indenrigsminister i den første provisoriske regering. Lvovs regering kunne imidlertid ikke opfylde de folkelige krav på fred og jord. Radikale kræfter fik større indflydelse i regeringen og samtidig fik sovjetterne større magt på regeringens bekostning. Den 7. juli afgik Lvov, hvorefter Kerenskij dannede ny regering. Efter oktoberrevolutionen flyttede Lvov med sin familie til Tjumen, hvor han blev arresteret af Tjekaen i februar 1918 og overført til Jekaterinburg, men blev løsladt mod kaution og flygtede via Omsk videre til USA for at skaffe støtte til den kontrarevolutionære Hvide Hær, da det ikke lykkedes rejste han til Paris, hvor han levede til sin død.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

RussiskSpire
Denne artikel om en russisk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker
  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.