Ghadames

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
UNESCO Verdensarvsområde
Den gamle bydel i Ghadames
Ghadames Panorama April 2004.jpg
panoramabillede, klik på billedet for bedre indtryk
Land Libyen Libyen
Type kultur
Kriterium v
Reference 362
Region Afrika
Indskrevet 1986
Oversigtskort
Ghadames ligger i Libyen
Ghadames
Ghadames
Ghadames' beliggenhed i Libyen

Koordinater: 30°8′N 9°30′Ø / 30.133°N 9.500°Ø / 30.133; 9.500

Ghadames (berbisk: Hadēməs; klassisk arabisk: غدامس (Ġadāmis)) er en oaseby vest i Libyen, ca. 550 km sydvest for Tripoli, nær grænsen mod Algeriet og Tunesien. Byen har ca. 7000 indbyggere, hovedsagelig tuareg-berbere.

Husene i byen er bygget af ler, kalk og palmetræ. De indbyggede passager mellem husene giver god beskyttelse mod sommerheden.
Foto: Luca Galuzzi

Den gamle bydel, som er omkranset af en bymur og beskrives som "ørkenens perle", er blevet erklæret som verdensarvsområde, på grund af sin bevarede byggeskik og bystruktur. Husene har en vertikal funktionsdeling, med lagerrum på grundplanet, opholdsrum i anden etage og på toppen tagverandaer forbeholdt kvinderne. Byen er delt i syv distrikter, efter de syv klaner som tilhører byen. Hvert distrikt har egne torve og festivalpladser. I 1970'erne blev der bygget moderne huse udenfor området, men mange familier bruger husene i den gamle bydel som sommerbolig, på grund af den gamle byggeskiks evne til at beskytte mod varmen.

Ghadames omtales af Plinius som Cydamus, og må altså have eksisteret i romertiden. I 500-tallet viser optegnelser at der levede en biskop her, mens byen i 600-tallet var muslimsk territorium. Byen havde en vigtig rolle i den transsahariske karavanefart.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]