Glorie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stående Buddha med en glorie, fra første eller andet århundrede e.v.t. (måske tidligere). Græsk-buddhistisk kunst fra Gandhara.
Jesus og ni af de tolv apostle, afbildet med svævende skiveglorier i perspektiv. Detalje fra fresko af Masaccio fra 1424, der illustrerer Mattæusevangeliet 17:24-27.

En glorie (fra græsk:(ἅλως, halōs))[1] er en krone af lysstråler, eller en cirkel eller skive af lys,[2] der i kunst omkranser et menneske, eller blot dennes hoved. Glorier har været anvendt i flere religioners ikonografi til at angive hellige figurer, ligesom det gennem tiderne er blevet brugt i afbildninger af helte eller herskere. I religiøs oldgræsk, romersk, kristen, hinduistisk, buddhistisk og islamistisk kunst kan hellige personer afbildes med en glorie som en cirkelformet glød om hovedet eller kroppen. I asiatisk kunst ses glorier af flammer. Glorier kan vises med næsten enhver farve eller farvekombination, men ses mest almindeligt som gylden, gul eller hvid når den skal illustrere lys, og rød når den skal illustrere flammer.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Harper, Douglas. "halo". Online Etymology Dictionary.. (engelsk)
  2. ^ "halo – art". britannica.com (engelsk).