Guder fra Forgotten Realms

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Alle guder i det fiktive setting (univers) Forgotten Realms til rollespillet Dungeons & Dragons, blev enten ophøjet til deres positioner af Ao (overguden), eller er godkendt af Ao til at blive tilbedt i universet, som i tilfældet ved trickster guder. Ingen guddommelige magt kan grundlægge en permanent tro og dogme uden hans godkendelse, selv om der er tilfælde af kortsigtet halv-guddommelige væsener, der samler tro fra tilbedere uden at være guder.[1]

Tilbedere er nødvendige for den fortsatte eksistens og guddommens kræfter. Antallet og inderlighed af gudens tilbedere afgøre hvor stor en magt guddommen har. Guddomme uden tilbedere eller hvis popularitet daler mister således magt, og kan i ekstreme tilfælde endda dø af vanrøgt.[2]

Forskellen mellem Forgotten Realms og core D&D[redigér | redigér wikikode]

Guddomme fra andre Dungeons & Dragons universer, herunder standard (eller "core") universet, er generelt ikke en del af Forgotten Realms. Men der er undtagelser, særligt iblandt guddomme fra ikke-menneskelige racer. Lolth, den vigtigste guddom hos Drow (mørke elvere) i Forgotten Realms, er specifikt beskrevet som værende den samme guddom som Lolth i andre universer.[1] Der nævnes ellers intet om, hvorvidt andre guder der deles mellem Forgotten Realms og andre universer repræsentere den samme guddom. Guddommene beskrevet nedenfor, er derfor fra en Forgotten Realms-specifik kilde[1][3] eller som tydeligt er angivet at den tilhøre universet. For en beskrivelse af guderne i core universet se Guder fra Dungeons & Dragons.

Ao[redigér | redigér wikikode]

Ao er overguden (som Zeus, Odin osv.), ifølge kosmogonien skabte han en krystalssfære, der indeholdt verdenen Abeir-Toril.[3] Da han først skabte sfæren, havde den kun et tomt, gråt og diset tomrum, et tidløst sted af intetheden, der eksisterede før lys og mørke blev to separate ting. Fra denne dunkle verden skabtes to tvillinge gudinder; Selûne og Shar, gudinde for lys og gudinde for mørke.[4]

Menneske panteon[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Bane[redigér | redigér wikikode]

Bane blev blandt andet gud for had og tyranni på samme tid som Bhaal blev gud. Han er Lawful Evil[3], blandt hans tilbedere findes onde krigere, munke og troldmænd. Ligesom mange andre unge guder, var han engang et dødeligt menneske.[1] Kun lidt er kendt af hans fortid, det vides ikke engang hvor han stammer fra, men han blev senere kendt, da han skabte en alliance med to andre dødelige væsener: Bhaal og Myrkul. Sammen svor de tre en pagt om ikke bare at erobre verden, men himlene og guderne selv. Dette var særligt rettet imod den magtfulde dødsgud, Jergal, som var blandt de mest magtfulde af Torils guder på det tidspunkt.[1]

Bhaal[redigér | redigér wikikode]

Bhaal er guden for mord.[5] Han er Lawful Evil[3], snigmordere er et typisk eksempel på en tilbeder. Da han forudså sin egen død tog han skikkelse af dødelige racer og kom til Toril med det formål, at sætte børn i verdenen for at kunne blive reinkarneret igennem dem. I computerspilserien Baldur's Gate er man som protagonist barn af Bhaal, og må beslutte hvordan man forholder sig til sit guddommelige ophav.

Cyric[redigér | redigér wikikode]

Cyric er guden for løgne og stridigheder.[1] Han er Chaotic Evil[1], hans tilbedere er typisk tidligere tilbedere af Bane, Bhaal og Myrkul, samt magtbegærlige unge mennesker. Sammen med Shar myrdede han Mystra.[6]

Jergal[redigér | redigér wikikode]

Jergal var gud for en lang række områder[1], som senere blev besejreet af Bane, Bhaal og Myrkul som delte områderne imellem sig.

Karsus[redigér | redigér wikikode]

Karsus var en dødelig troldmand fra landet Netheril. Efter at have stjålet kraften fra Mystryl, blev han i et kort øjeblik gud for magi, men kraften var for stærk for ham at kontrollere så han og magien ophørte med at eksistere; de magisk svævende byer hans landsmænd havde skabt faldt til jorden med et brag.[4] Computerspillet Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide handler blandt andet om en af disse byer, der bliver flyvende igen.

Myrkul[redigér | redigér wikikode]

Myrkul blev blandt andet dødsgud på samme tid som Bhaal blev gud. Han er Neutral Evil[1] og hans tilbedere er typisk onde personer der benytter sig af magi og magtfulde udøde som f.eks. en Lich. I computerspillet Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer er man som protagonist ramt af en forbandelse forårsaget af Myrkul. Han er guden der opførte Wall of the Faithless, hvilket er skæbnen for dem der ikke tilbad nogen gud mens de levede. Når troløse dør bliver deres sjæle cementeret ind i en væg, hvorpå man kan se ansigterne og kranier fra de utallige sjæle der er absorberet af væggen, for med tiden at blive dækket af en grøn, overnaturlig mug.[7]

Mystra[redigér | redigér wikikode]

Mystra er gudinde for magi[4] Hun er Lawful Neutral[3], hendes tilbedere er alle former for personer der benytter sig af magi, som f.eks. troldmænd og magikere, samt elvere og halvelvere. En af hendes udvalgte er Elminster. Hun blev senere myrdet af Cyric og Shar.[6] Drabet skabte begivenheden senere kaldet Spellplague[8], hvor store dele af Abeir-Toril blev terraformet[9], samt en lang række andre ændringer.

Mystryl[redigér | redigér wikikode]

Mystryl var den første inkarnation af gudinden for magi, hendes senere inkarnationer blev kaldt Mystra.[3] Hendes kræfter blev stjålet af den dødelige troldmand Karsus, svært medtaget nåede hun at ofre sig og sørge for at hun kunne blive reinkarneret.[4]

Selûne[redigér | redigér wikikode]

Selûne er gudinde for lyset og stjernerne.[4] Hun er Chaotic Good[1] og tvilling til Shar. Troldkvinder, sømænd og andre navigatører er typiske eksempler på tilbedere. Efter hun var blevet skabt, begyndte hun at fylde universet med lys og varme, men Shar blev rasende og fyldte universet med mørke, hvilket fik Selûne til at angribe hendes søster som resulterede i at noget af Shars kraft blev separeret og skabte Mystryl.[4] I Selûnes templer bliver der udførte spådomme, healing og praktiseres i retskaffenhed og ydmyghed.

Shar[redigér | redigér wikikode]

Shar er blandt andet gudinde for mørke og grotter.[4] Hun er Neutral Evil[1] og tvilling til Selûne, typiske tilbedere er snigmordere og andre anarkister. Efter hun og hendes søster var blevet skabt, begyndte Selûne at fylde universet med lys og varme, hvilket gjorde Shar rasende og begyndte at fyldte universet med mørke, som fik Selûne til at angribe hende hvilket resulterede i at noget af Shars kraft blev separeret og skabte Mystryl.[4] Sammen med Cyric myrdede hun Mystra.[6]

Elver panteon[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Corellon[redigér | redigér wikikode]

Corellon Larethian er elverguden der skabte racen. Hans tilbedere er alle elvere, han er selv Chaotic Good. Han billiger dem der dræber orker og tilhængere af Lolth. Velsignede dem der hjælper andre og udløser "Guds vrede" på dem, der vanhelliger de døde eller flygtede fra deres fjender.[10]

Lolth[redigér | redigér wikikode]

Lolth er Drow (mørk elver) gudinde for mørke, edderkopper, gift og bedrag.[1] Hun er Chaotic Evil, hendes tilbedere er mørke elver og onde elvere. Efter Mystras død har hun beordret sine tilbedere,[11] at samle artifakte relateret til Mystra, med det formål at blive den nye gudinde for magi.[12] I onlinespillet Neverwinter møder man blandt andet en gruppe af hendes tilbedere, der angriber et område tæt på byen Neverwinter med dette formål.

Rillifane Rallathil[redigér | redigér wikikode]

Rillifane Rallathil er elverguden for skoven og naturens harmoni.[1] Han er Chaotic Good[1], hans typiske tilbedere er elvere, halvelvere og druider. Hans templer er i enorme egetræer med platforme og broer bygget mellem deres grene, helligdomme dedikeret til Rillifane er egetræer, dog store i størrelsen, men for små til at bære et helt tempel.[10] I computerspillet Baldur's Gate II: Shadows of Amn forsøger troldmanden Joneleth Irenicus at dræne hans kraft for at indtage Rillifane plads som gud.

Ork panteon[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Gruumsh[redigér | redigér wikikode]

De første ork-legender fortæller om krigene mellem deres primære gud Gruumsh og Corellon Larethian, skaberen af ​​elverne. Elverne fortæller, hvordan Corellon besejrede Gruumsh og tog hans øje, selvom mange orker benægte denne bedrift, erkender de dog at Gruumsh kendes som den enøjede gud.[1] Han bød orken Obould fra stammen Many-Arrows, at samle orkerne i ét rige efter begivenheden Spellplague foresaget af Mystras død. Gruumsh, der er gud for vildskab og ødelæggelse, er selv Chaotic evil.

Forskellige[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Asmodeus[redigér | redigér wikikode]

Asmodeus var den førende ærkedjævel[13] før begivenheden Spellplague gav ham mulighed for, at stjæle en guddom på afvejes kraft og dermed selv blive en gud. Han er som andre djævle Lawful Evil.


Fiktion Stub
Denne artikel om en historie eller noget fiktivt er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Boyd, Eric L. og Erik Mona (2002). Faiths and Pantheons. WotC. ISBN 0-7869-2759-3.
 2. ^ Julia Martin, Eric L. Boyd (marts 1996). Faiths & Avatars, s. 2-16. TSR, Inc. ISBN 978-0786903849.
 3. ^ a b c d e f Ed Greenwood, Sean K. Reynolds, Skip Williams, Rob Heinsoo (juni 2001). Forgotten Realms Campaign Setting 3rd edition WotC. ISBN 0-7869-1836-5.
 4. ^ a b c d e f g h Sean K. Reynolds, Duane Maxwell, og Angel Leigh McCoy. (juli 2001). Magic of Faerûn. WotC. ISBN 0-7869-1964-7.
 5. ^ Jeff Grubb, Ed Greenwood og Karen S. Martin (1987).Forgotten Realms Campaign Set. s. 10. TSR, Inc. ISBN 0-8803-8472-7.
 6. ^ a b c Brian R. James & Ed Greenwood (september, 2007). The Grand History of the Realms, s. 159. WotC. ISBN 978-0-7869-4731-7.
 7. ^ Troy Denning (July 2003). Waterdeep. WotC. ISBN 0-7869-3111-6.
 8. ^ Richard Lee Byers (marts 2008). Undead, s. 64. WotC. ISBN 978-0-7869-4783-6.
 9. ^ Brian R. James (28. feb 2008). Spellplague: The Wailing Years
 10. ^ a b Eric L. Boyd (1998). Demihuman Deities, s. 110, 147-51. WotC. ISBN 0-7869-1239-1.
 11. ^ Wizards.com: Rise of the Underdark
 12. ^ Bruce R. Cordell (juni 2012). Sword of the Gods: Spinner of Lies. Kindle udgave, s. 3549. WotC. ISBN B005C5QS90.
 13. ^ Robin D. Laws, Robert J. Schwalb (december 2006). Fiendish Codex II: Tyrants of the Nine Hells, s. 155. WotC. ISBN 0-7869-3940-0.