Dungeons & Dragons

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Dungeons & Dragons
Designer Gary Gygax
Dave Arneson
Udgiver TSR, Wizards of the Coast
Udgivelsesår 1974 (original)
1977 (D&D Basic Set 1st version)
1977–1979 (AD&D)
1981 (D&D Basic Set 2nd version)
1983–1986 (D&D Basic Set 3rd version)
1989 (AD&D 2nd Edition)
1991 (D&D Rules Cyclopedia)
2000 (D&D 3rd edition)[1]
2003 (D&D v3.5)
2008 (D&D 4th edition)
2014 (D&D 5th edition)
Spilletid Varierer
En D&D game session i gang
D&D bruger polyhedrale terninger at løse tilfældige begivenheder

Dungeons and Dragons (Kendt som D&D) er et rollespil/bordrollespil. Det blev oprettet af Gary Gygax og David Arneson i 1970. Det blev offentliggjort af Garys firma TSR. Dungeons and Dragons var det første og mest velkendte RPG (eng: Role playing game) spil, og er grundlaget for alle senere RPG spil[kilde mangler].

Historie[redigér | redigér wikikode]

D&D har gennemgået mange revisioner. Det første var kun med nogle enkelte karaktertyper, uhyrer, monstre og magi.

1970-1971
Gary Gygax og David Arneson arbejder på spillet "Chainmail". Mange af ideerne fra Chainmail videreføres senere i rollespillet Dungeons and Dragons.
1974
Dungeons and Dragons (D&D) udkommer.
1979
Advanced Dungeons and Dragons(AD&D) blev udgivet, som var en stor udvidelse af karakter, uhyrer & magi.
1980
D&D blev udgivet igen med en mere simpel version. I mellemtiden blev AD&D også udgivet med flere udvidelser. (2nd edition)
1998
TSR blev opkøbt af Wizards of the Coast
2000
Wizards of the Coast udgav 3. version af Dungeons and Dragons. Den var blevet redigeret af de mange fans og spillere af 2. udgivelse af D&D. Det er baseret på et nyt regelsystem d20 som er baseret omkring en 20 siders terning. System Reference Document, som er den frit tilgængelige udgave af d20 regelsystemet er tilgængelig under en speciel Open Game Content License (OGL).
2008
Allerede i 2008 udgiver Wizards of the Coast deres fjerde udgave af Dungeons and Dragons. Denne version er langt mere strømlinet end tidligere, og spillet vinder mange nye venner, men møder også en del kritik fra ældre fans.

Alignment[redigér | redigér wikikode]

Alignment er en kategorisering af de etiske og moralske perspektiver for mennesker, skabninger eller et samfund.

Lawful Good Neutral Good Chaotic Good
Lawful Neutral Neutral Chaotic Neutral
Lawful Evil Neutral Evil Chaotic Evil

Lawful Good[redigér | redigér wikikode]

Lawful Good (regelret god) er kendt som "den hellige" eller "korsridderens" alignment. En typisk regelret god figur, er en der viser med med- og pligtfølelse og går op i ære. En regelret godt samfund består af en velorganiseret regering, der arbejder til gavn for sine borgerne. Regelret gode figurer er f.eks. retfærdige riddere, paladins og de fleste dværge. Regelret gode skabninger omfatter, men er ikke begrænset til, gyldne drager.

Eksempler på regelret gode figurer: Batman, Dick Tracy og Indiana Jones[2]

Neutral Good[redigér | redigér wikikode]

Neutral Good (neutral god) er kendt som "velgørerens" alignment. En typisk neutral god figur, er styret af hans samvittighed og handler uegennyttigt, uden hensyn til love, regler eller traditioner. I tilfælde som kræver at man bøjer eller bryder regler for at gøre det rigtige, giver dem ikke samme kvaler som det ville gøre for en regelret god figur.

Eksempler på neutralt gode figurer: Zorro og Spider-Man[2]

Chaotic Good[redigér | redigér wikikode]

Chaotic Good (kaotisk god) er kendt som "forherligelsens", den "rebelske" eller "kynikerens" alignment. En kaotisk god figur favoriserer forandringer for det fælles bedste, foragter bureaukratiske organisationer, der kommer i vejen for sociale forbedringer og sætter pris på den personlige frihed, ikke kun for sig selv, men for andre. De har altid til hensigt at gøre det rigtige, men deres metoder er generelt uorganiseret og ofte ude af trit med resten af ​​samfundet. De kan hurtigt skabe konflikter i en gruppe af eventyrer, hvis de føler at de bliver kostet rundt med og mener at omfattende planlægning er meningsløst og foretrækker at improvisere.

Eksempler på kaotisk gode figurer: Robin Hood[2]

Lawful Neutral[redigér | redigér wikikode]

Lawful Neutral (regelret neutral) kaldes "dommerens" eller "den disciplinerets" alignment. En typisk regelret neutral figur tror på begreber som ære, orden, regler og traditioner. Et regelret neutralt samfund vil typisk håndhæve strenge love for at opretholde den sociale struktur og sætter høj pris på traditioner. Regelret neutrale figurer er f.eks. en soldat, der altid følger ordrer, en disciplineret munk og dommer eller bødel, der nådesløst opretholder loven.

Figurer med denne alignment er neutrale med hensyn til godt og ondt. Dette betyder ikke, at regelret neutrale figurer er amoralske eller umoralsk, eller at de ikke har et moralsk kompas, men blot at deres moralske overvejelser kommer efter hvad tradition eller jura måtte dikterer. De har typisk en stærk etisk kodeks, men det er først og fremmest styret af deres trossystem, ikke af en forpligtelse til godt eller ondt.

Eksempler på regelret neutrale figurer: James Bond og Odysseus[2]

Neutral[redigér | redigér wikikode]

Neutral, også kaldet True Neutral (sand neutral) eller neutral neutral, kaldes den "uafklaredes" eller "naturens" alignment. En neutral figur har tendens til ikke at føle særlig stærkt for eller imod enhver ændring. En landmand hvis primære bekymring er, hvordan han skal brødføde sin familie er af denne alignment. En købmand, der uden skrupler sælger sine varer til begge sider af en krig for fortjeneste, ligeledes er de fleste dyr, da de mangler evnen til moralsk skrupler, da de er styret af instinkt snarere end ved en bevidst beslutning.

Nogle neutrale figurer, forpligter sig til et balancere mellem alignment, snarere end at føle uafklaret, de ser det gode, det onde, lov og kaos som fordomme og farlige ekstremer. Druider er ofte dedikeret til at balancere og er i Advanced Dungeons & Dragons reglerne forpligtet til at være af den sande neutrale alignment. Der gives et eksempel i 2nd Edition Spiller håndbogen; en druide bekæmper en bande plyndrende gnolls, men beslutter at redde klanen fra total udryddelse.

Eksempler på neutrale figurer: Han Solo før han hjælper rebellerne[2]

Chaotic Neutral[redigér | redigér wikikode]

Chaotic Neutral (kaotisk neutral) kaldes den "anarkisiske" eller "den frie fugls" alignment. En figur af denne alignment er en individualist, der følger hans eller hendes eget hjerte - regler og traditioner giver dem myrerkryp. Selv om de fremmer frihedsidealer, er det deres egen frihed, der kommer først. Kaotisk neutrale figurer er frisindede, men skulle en gruppe af eventyrers mål tilfældigvis være på vejen til en af deres egne er de ikke af vejen for at følge trop, men deres metoder til at opnå dette mål er ofte uorganiseret, uortodoks eller helt uforudsigeligt.

Eksempler på kaotisk neutrale figurer: Jack Sparrow fra Pirates of the Caribbean-serien[2]

Lawful Evil[redigér | redigér wikikode]

Lawful Evil (regelret ond) er også benævnt som "dominatorens" eller den "diabolske" alignment. Figurer med denne alignment mener at et velordnet system af regler, er lettere at udnytte; normalt adlyde deres overordnede og holder deres ord, men de har intet til overs for andres individers rettigheder og friheder. Eksempler på denne alignment omfatter tyranner, ukritiske lejesoldater, der har et strengt adfærdskodeks og loyale soldater, der nyder at dræbe.

Ligesom f.eks. en regelret god Paladin kan en regelret ond figur undertiden befinde sig i det dilemma, om at adlyde loven eller deres egne interesser. Men deres skrupler går mere på, om det bliver opdaget og hvad de kan få ud af det, end hvad der er rigtigt ifølge loven.

Eksempler på regelret onde figurer: Magneto fra X-Men[2]

Neutral Evil[redigér | redigér wikikode]

Neutral Evil (neutral ond) kaldes "misdæderens" alignment. Figurer i denne alignment er typisk egoistiske og har ingen skrupler om at vende sig imod sine allierede og alliere sig primært for at fremme deres egne mål. De har ingen skrupler om at skade andre til at få hvad de vil, men vil ikke gå så langt som at forårsage et blodbad, hvis de ikke ser nogen direkte fordel. De overholder lovgivningen så længe det er bekvemt for dem. En figur i denne alignment kan være mere farligt end både de regelrette og kaotiske onde figurer, da han eller hun hverken er bundet af nogen form for ære eller tradition, er uorganiserede eller unødigt voldelige.

Eksempler kunne være en snigmorder, der kun tager lidt hensyn til formelle love, men ikke dræber unødigt, en håndlanger der ligger planer bag hendes eller hans overordnedes ryg, eller en lejesoldat, der skifter sider hvis der skulle komme et bedre tilbud.

Eksempler på neutral onde figurer: Mystique fra X-Men[2]

Chaotic Evil[redigér | redigér wikikode]

Chaotic Evil (kaotisk ond) omtales som "ødelæggerens" eller den "dæmoniske" alignment. Figurer i denne alignment har tendens til at ikke at have nogen respekt for regler, andre folks liv, og går kun op deres egne ønsker, der typisk er egoistisk og grufulde. De sætter høj pris på den personlige frihed, men ikke har nogen respekt for liv eller frihed for andre mennesker. De fungerer ikke godt i grupper, da de afskyr at blive givet ordrer og opfører sig kun "ordenligt" af frygt for repressalier.

Det er ikke obligatorisk for en kaotisk ond figur, at konstant udfører sadistiske handlinger bare for ondhedens skyld eller konstant ikke adlyde ordrer blot for den kaotiske naturs skyld. De nyder dog andres lidelser og ser ære og selvdisciplin som svagheder. Seriemordere og monstre med begrænset intelligens er typisk kaotisk onde.

Eksempler på kaotisk onde figurer: Riddick fra Pitch Black[2]

Computerspil[redigér | redigér wikikode]

Efter Wizards of the Coast først opkøbte spillet, gik der ikke lang tid før de første Dungeons & Dragons 3rd Edition relaterede computerspil kom på markedet.

Tidligere spil[redigér | redigér wikikode]

Film[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "D&D Basic Set". Rulebooks and Sets (acaeum.com). Hentet 16. maj 2013. 
  2. ^ a b c d e f g h i "Complete Scoundrel", udgivet af WotC - side 8–9
  3. ^ Neverwinter is LIVE!

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Se også[redigér | redigér wikikode]