Gullspång

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gullspång
Gullspång Storgatan.jpg
Overblik
Land Sverige Sverige
Landskab Västergötland,
Värmland
Län Västra Götalands län
Kommune Gullspångs kommun
Demografi
Indbyggere 1567[1] (2020)
 - Areal 300 hektar (2018)[1]
 - Befolkningstæthed 5,223 indb. pr. hektar
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Oversigtskort

Gullspång er et byområde i Gullspångs kommun i Västra Götalands län i Sverige. Gennem byen løber Gullspångsälven, som samtidig danner grænsen mellem landskaberne Västergötland og Värmland. Størstedelen af byområdet ligger syd for elven, i Västergötland. På trods af navnet og det største indbyggertal er Gullspång ikke hovedby i kommunen, da størstedelen af kommunalforvaltningen ligger i Hova.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Gullspång

Den västergötlandske del af Gullspång var og er beliggende i Amnehärads socken og den värmlandske i Södra Råda socken, og efter kommunalreformen i 1862 indgik byen i både Amnehärads landskommun og Södra Råda landskommun. Den 10. november 1937 indrettedes til byen Gullspångs municipalsamhälle, som blev opløst den 31. december 1958.

I 2005 blev det foreslået at den centrale kommunalforvaltning skulle flyttes fra Hova til Gullspång, som dermed skulle blive "uomstridt hovedby".[2] Dette gennemførtes dog ikke, og i dag ligger socialkontoret i Gullspång mens resten af forvaltningen stadigvæk ligger i Hova.

Erhvervsliv[redigér | redigér wikikode]

Gullspång var tidligere en industriby med smelteværket Gullspångs Elektrokemiska AB beliggende midt i byen; det er nu nedlagt. En stor arbejdsgiver i byen er firmaet Partex Marking Systems, som fremstiller kabelmærkning.

I Gullspång har Fortum et vandkraftværk, som ved hjælp af vand fra Skagern producerer el.

Bankvæsen[redigér | redigér wikikode]

Skaraborgs enskilda bank åbnede den 22. februar 1907 en filial i Gullspång.[3] Gullspång har også tidligere haft et sparekassekontor.

Skaraborgsbanken beholdt filialen i Gullspång resten af deres eksistensperiode, men det blev senere nedlagt og virksomheden koncentreret til filialen i Hova, som igen blev nedlagt af Nordea i 2012.[4] Swedbank nedlagde deres filial i Gullspång den 15. november 2016, hvorefter kommunen ikke længere rummer noget bankkontor.[5]

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

I byområdet findes grundskolen Gullstensskolan.[6][7]

Kultur[redigér | redigér wikikode]

I årene 1939 til 1954 boede den kendte Röde Orm-forfatter Frans G. BengtssonRibbingsfors herregård lige udenfor Gullspång. Der skrev han mange af sine kendte værker, og efterlod også mange bøger, skrifter og notater som i dag findes i en speciel del af kommunens bibliotek, kaldet mindebiblioteket.

Schlagersangerinden Linda Bengtzing er født og opvokset i Gullspång.

Laksetrappen[redigér | redigér wikikode]

Laksetrappen i Gullspång

I Gullspångsälven i Gullspång findes en laksetrappe, anlagt i 2004.[8] Trappen er bygget ved at bunden af Gullspångsälven trinvist er blevet sprunget ud og der er blevet dannet små "bassiner". Laksetrappen er bygget i en del af elven som i flere år var tørlagt, men hvor vandstrømmen kan reguleres med de sluser som findes ved kraftstationen.

Sport og idræt[redigér | redigér wikikode]

Byens største idrætsklub er Gullspångs IF, som spiller i 6. division. Også Otterbäckens bandyklub har fået store fremgange. I 2006 fik P19-holdet SM-Guld, og flere af spillerne som var med dengang spiller i dag i elitebandyklubber.

Blandt øvrige idrætsklubber i Gullspång kan nævnes Gullspångs Tennisklubb, Ridklubben Gullhov, Amnebygdens Ryttarförening, Gullspångs Skytteförening, SMK Gullspång Motocross og OK Amne (orientering).

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b "Statistiska tätorter 2018 – befolkning, landareal, befolkningstäthet" (XLSX) (svensk). Statistiska centralbyrån. 23. marts 2021. Hentet 29. juni 2021. 
  2. ^ "Gullspång blir centralort i Gullspång" (svensk). Sveriges Radio. 11. maj 2005. Hentet 29. juni 2021. 
  3. ^ 726 i Projekt Runeberg
  4. ^ "Nordea lägger ner i Hova" (svensk). P4 Skaraborg. 6. marts 2012. Hentet 29. juni 2021. 
  5. ^ Per Gustafsson (15. september 2016). "Gullspång blir helt utan bank" (svensk). Skaraborgsbygden. Hentet 29. juni 2021. 
  6. ^ "Gullstensskolan yngre" (svensk). Gullspångs kommun. 7. juni 2021. Hentet 29. juni 2021. 
  7. ^ "Gullstensskolan äldre" (svensk). Gullspångs kommun. 7. juni 2021. Hentet 29. juni 2021. 
  8. ^ "Laxtrappen i Gullspångsälven" (svensk). Gullspångs kommun. Hentet 1. juli 2021. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Svensk geografiSpire
Denne artikel om Sveriges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi