Gumbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En portion rejegumbo.

Gumbo er en krydret og fyldig, tyk suppe, der stammer fra området omkring den Mexicanske Golf i USA, primært i Lousiana og South Carolina Lowcountry. Den spises året rundt, men især i vintermånederne. Gumbo er et typisk eksempel på Cajun-madlavning.

Retten gumbo består af to dele, når den er serveret – ris og selve suppen – og bliver almindeligvis lavet i store mængder, da det at lave gumbo er et tidskrævende projekt, og suppen let kan holde sig på køl eller frost (nogle vil endda mene, at den smager bedre dagen efter, da de diverse aromaer så har tid til at smelte sammen).

Gumbosuppen kan indeholde fisk og skaldyr (typisk krabbe og rejer fra den Mexicanske Golf eller krebs), fjerkræ (almindeligvis kylling, and eller kalkun efter jul og thanksgiving) og spegekød (typisk tasso eller andouille). En variant, som det er traditionelt at spise under fasten, hedder gumbo aux z'herbes, som er en gumbo lavet med en større blanding grøntsager og uden kød. En traditionel gumbo skal indeholde okra, men det er blevet mere almindeligt at undlade dette og i stedet jævne suppen med roux. Ordet gumbo stammer sandsynligvis fra det vestafrikanske ord for okra.

Gumbo fra Charleston-området er typisk baseret på oksekød og skaldyr, men også her er der stor variation.

Det er traditionelt at lave fond fra grunden af til gumbo, og det er meget almindeligt at se en blandet fond lavet på alle de kødtyper, der bruges i gumboen (f.eks. en kylling og rejefond, noget som ellers er yderst ualmindeligt). Jo mere kraftig fonden er, jo mere smagfuld bliver gumboen.

Der er tre måder at jævne en gumbo på: med roux, med okra, eller med filépulver. Klassiske opskrifter benytter næsten altid okra, og også filé hvis mængden af okra ikke er tilstrækkelig til at jævne gumboen. Det er blevet mere almindeligt at bruge roux i stedet for filé (da der har været bekymring for, at filé skulle være kræftfremkaldende), og det ses, at en gumbo er jævnet kun med roux.

Traditionen for at bruge okra om sommeren og primært filé om vinteren, når det var sværere at få fat på okra, har spillet en rolle for, hvilke typer gumbo man normalt laver med de to jævninger. En ren skaldyrsgumbo laves almindeligvis ikke med filé, da man havde lettest adgang til frisk skaldyr om sommeren, hvor man også kunne få okra, mens en gumbo lavet eksklusivt med kød ikke så tit laves med okra.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikkeStub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.