Roux

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En sovs, der er jævnet med "roux", altså en opbagning.

Roux er en blanding af hvedemel og fedtstof, der opvarmes og bruges til jævning. Den jævner en sauce, nuancerer smagen og farver retten. Roux udgør første del af opskriften på en opbagt sauce.

En klassisk opskrift på roux foreskriver lige dele fedstof og mel. Smør er et klassisk valg til rouxen, og her anvendes som oftest klaret smør. Svine-, okse- eller andefedt egner sig også. Vegetabilske olier er bedre, da de ikke indeholder protein og derfor ikke udfælder forkullet protein ved høj varme. Ved at bruge klaret smør undgås det. I klaret smør er indholdet af vand og protein fjernet ved smeltning, kogning, bruning og filtrering eller afskumning af det udfældede protein.

Forskellen mellem en lys og mørk roux skyldes opvarmningen af melet og fedstoffet.

En mørk roux laves ved høj varme og anvendes fx i den klassiske "sauce espagnole", mens en lys roux er grundlaget for fx en bechamelsauce. Roux anvendes også som jævning i supper og stuvninger. Roux er jævningsmetoden i tre af de klassiske franske saucer: sauce béchamel, sauce velouté og sauce espagnole.

Mad og drikkeStub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.