Vild selleri

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vild selleri
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Apiales (Skærmplante-ordenen)
Familie Apiaceae (Skærmplante-familien)
Slægt Apium (Selleri)
Art A. graveolens
Videnskabeligt artsnavn
Apium graveolens
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Vild selleri (Apium graveolens) er en toårig plante i skærmplante-familien. Blomsterne sidder i dobbeltskærme og bladene er fjersnitdelte. Vild selleri har en meget skarp smag og egner sig ikke til menneskeføde, men fra ældgammel tid har der været dyrket kulturformer med mildere smag.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Vild selleri er en 30-120 centimeter høj urt med opret, marvfyldt og kraftigt furet stængel. Bladene er mørkegrønne og glinsende. De er fjersnitdelte med stilkede afsnit. De hvidlige eller grønlige blomster sidder i dobbeltskærme, der både mangler småsvøb og storsvøb. Frugten er næsten kugleformet og gulbrun med kraftige ribber. Planten har tydelig sellerilugt.

Udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

Arten er udbredt langs dele af Europas kyster og desuden i Nordafrika og langs Asiens kyst til Sydøstasien. Den træffes også på saltholdig bund inde i landet. Vild selleri er stamform til den dyrkede selleriplante og er derfor også spredt til andre verdensdele.

I Danmark findes vild selleri hist og her på Øerne (dog ikke Bornholm) på strandenge og brakvandsprægede strandsumpe. I resten af landet er den sjælden eller helt manglende. Den blomstrer i juni til september.[1]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.


Søsterprojekter med yderligere information: