Gunnar Berg (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gunnar Berg Portrait.jpg
Trollfjordslaget

Gunnar Berg (21. maj 1863 i Svolvær i Vågan23. december 1893 i Berlin) var en norsk maler, kendt som en af Lofotmalerne.

Han planlagde oprindelig en handelskarriere, og efter læretid i familiens forretning drog han i 1882 til Bergen for at få en handelsuddannelse. Her blev han opfordret til at udnytte sit kunsttalent, og 1883-1885 studerede han malerkunst i Düsseldorf. Efter studierne rejste han hjem til Lofoten hvor han med forældrenes hjælp byggede sig et atelier på Svinøya i Svolvær. Atelieret er moderniseret og bevaret.

Han pendlede mellem Tyskland og Lofoten. Om somrene i Lofoten havde han besøg af mange tilrejsende. Han både solgte kunst, og gav gæsterne en oplevelse af stedet, landsdelen og kunsten.

I 1893 fik han kræft og fik amputeret det ene ben – alligevel rejste han til Berlin, hvor han døde om vinteren. Gunnar Berg ligger begravet i familiens gravkapel på Gunnarholmen i Svolvær. Der blev der i 1994 rejst en buste af ham.

Gunnar Berg bliver i dag anset som Nord-Norges største maler, og blandt de betydeligste i Norge inden for sin genre. Blandt hans mest betydelige malerier må nævnes Fra Svolvær havn og Trollfjordslaget, det sidste viser en faktisk kampepisode fra Lofotfisket i 1890.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Jens Andvig, «Lofotfisket og Gunnar Berg og Kaare Espolin Johnson». I: Skolp : årsskrift for Vågan historielag, 1984
  • Gerd Røsand Bremnes, «Maleren Gunnar Berg – et hundreårs minne ». I: Årbok for Vågan, 1993
  • Holst, Erling. «Gunnar Berg, Lofotens maler». I: Kunst og kultur, 1963
  • Per Posti, Trollfjordslaget, myter og virkelighet. Svolvær: Montanus forlag, 2001 (1. utg: Tromsø, 1991)