Høstopstanden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Høstoppstanden (forenklet kinesisk: 秋收起义; traditionel kinesisk: 秋收起義; pinyin: Qīushōu Qǐyì) var et kommunistisk oprør i de kinesiske provinser Hunan og Jiangxi som brød ud den 7. september 1927. Opstandens leder, Mao Zedong, udråbte Sovjetrepublikken Hunan, men den blev ganske kortlivet.

Mao anførte en lille bondehær mod Kuomintang og godsejere i Hunan. Han angreb Pingjiang og Liuyang, men allerede den 10. september vendte lykken. Opstanden blev hurtigt slået ned af Kuomintangs militære styrker, og Mao måtte trække sig østpå og ind i naboprovinsen Jiangxi, til Jinggang-bjergene på grænsen mellem Hunan og Jiangxi, hvor han etablerede sig i sikre positioner i oktober. Han samlede en hær bestående af minearbejdere. Dette var det første væbnede kommunistiske oprør, og det markerede en betydelig ændring i deres strategi. Mao og Den røde armés grundlægger, Zhu De, gik over til at udvikle en landlig strategi, centreret omkring guerillataktik, hvilket endte med at bane vejen for den lange march i 1934.

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
HistorieSpire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.