Mølle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stegø Mølle ved Bogense er en hollandsk Vindmølle fra 1871, bygget som pumpemølle
Vandmølle med overfaldshjul. Skovmøllen syd for Aarhus.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Mølle (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Mølle)

En mølle (oldnordisk: mylna; ældre dansk: møllæ, fra senlatinsk molina[1]) er en maskine, der kan bryde eller findele solidt materiale i mindre stykker. Møllen udfører (som regel ved rotation) et arbejde (som regel knusning, stampning og/eller findeling af en masse).

Typer[redigér | redigér wikikode]

Der findes mange mølletyper:

Historie[redigér | redigér wikikode]

Ordet mølle kan bruges alene om kværnen, men hentyder dog oftest til en større enhed. I sin oprindelige form består en mølle af:

 1. en bygning
 2. en kraftkilde, hvis energi opfanges ved enten vindmøllens vinger eller vandmøllens vandhjul
 3. gangtøjet, der består af hjul, drev og aksler, der transmitterer kraften ud til kværne m.v.
 4. en kværn og evt. andet maskineri.

Møllen er en videreudvikling/mekanisering af oldtidens håndkværne. Kværnen blev oprindelig udviklet af to sten. En underliggende, ubevægelig skålformet sten (liggeren), med hvilken man malede korn ved at bevæge en mindre, flad eller rund sten (løberen).

Senere udvikledes den roterende håndkværn. Her maledes kornet mellem to cirkelformede sten, hvor den øverste blev drevet af et håndtag, der påvirker en aksel af træ eller metal. Denne type fandtes hos etruskerne ca. 500 f.Kr. og var almindelige i husholdninger helt frem til 1800-tallet. Håndkværnen var dog i Danmark forbudt at bruge til formaling af brødkorn, som kun måtte ske på de kongeligt privilegerede møller. Kværnen blev hurtigt teknologisk udviklet fra at være drevet med håndkraft til at blive trukket af slaver eller kvæg.

Vindenergi har været udnyttet i Kina ca. 2000 år f. Kr., hvor vindkraften blev brugt til at pumpe vand til kunstvanding, mens vandenergi er udnyttet i Grækenland allerede i det tredje århundrede f. Kr. Beskrivelser af større vandmøller findes hos Marcus Vitruvius Pollio (ca. 25 f.Kr.), mens større vindmøller er kendt fra 900-tallet e.Kr., hvor de især benyttedes i Iran, Pakistan og Afghanistan.

Møller spillede en stor rolle ved industrialiseringen, da de kunne levere energi til fabrikker og maskiner; men med elektrificeringen 1890-1930 mistede møllerne deres betydning som energikilde.

Efter oliekriserne i 1970'erne opstod der et behov for alternative energikilder, og nutidens store vindmøller blev et supplement til andre energikilder.

Danske møller[redigér | redigér wikikode]

De første danske møller var vandmøller, som indførtes i 1100-tallet af de munke, der stiftede klostre i Danmark.[2] De ældste vindmøller var stubmøller. I skriftlige kilder nævnes de i midten af 1200-tallet.[3] Den hollandske vindmølletype nåede til Danmark i 1619. Den første hollandske vindmølle blev bygget i København for Chr. IV af en frisisk møllebygger. Først i sidste halvdel af 1700-tallet blev den hollandske mølle udbredt til resten af landet.[4] I slutningen af 1800-tallet begyndte tilbagegangen for vindmøllerne ligesom i resten af Europa.

Vandmøllerne blev ikke nedlagt i samme omfang som vindmøllerne, bl.a. fordi en del af dem omkring år 1900 omstilledes til at producere elektricitet, men kort efter anden verdenskrig havde næsten alle indstillet driften.[5]

De bevarede vind- og vandmøller er i 2020 typisk drevet af en forening eller et laug som museer eller kulturminder. En del virker stadig, men arbejder kun ved særlige lejligheder. På Frilandsmuseet og i Den Gamle By i Aarhus findes der også funktionsduelige møller.

Efter oliekrisen introducerede bl.a. Vestas den nye type møller, som i stigende grad præger naturen i Danmark.

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ ODS, opslag: Mølle
 2. ^ Fischer (2004), s. 25 ff.
 3. ^ Andersen, 2011 s. 36-39
 4. ^ Andersen (2011) s.68-73
 5. ^ Lebech-Sørensen (2006), bd. 4, s. 15

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

 • Andersen, Lise: Træk af dansk møllebyggeris historie, Nordjyllands Historiske Museum, 2011
 • Fischer, Chr.: Tidlige danske vandmøller, Jysk arkæologisk Selskab 2004
 • Lebech-Sørensen, Anne Marie: Vindmøller og vandmøller i Danmark, bd. 1 - 4, Forlaget SKIB, 2001-2006