Hen Ogledd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Yr.Hen.Ogledd.550.650.Koch.jpg

Yr Hen Ogledd (engelsk: The Old North, dansk Det gamle nord) er et walisisk begreb som bliver benyttet af historikere for de dele som i dag er nordlige England og sydlige Skotland i årene mellem år 500 og frem til vikingenes invasioner og den norrøne indvandring fra romkring år 800, og med særlig interesse for de britansk talende folk som levede der.

Begrebet er afledt fra heroisk poesi som blev fortalt af barder (skjalde) ved de walisiske kongers hof i denne periode. Fra et relativt sydwalisisk perspektiv er disse fortællinger om Gwŷr y Gogledd ("mændene fra nord") med deres slægtskab til de store mænd i fortiden fortalt i genealogier (slægtslister) som Bonedd Gwŷr y Gogledd ("Afstamning fra mændene i nord"). "Nord" er blevet "Det gamle nord" i anerkendelse af den tid som er gået siden de skriftlige tekster blev nedskrevet.

I forsøg på at konstruere en rimelig nøjagtig historie for det sydlige Skotland og nordlige England har historikerne adopteret begrebet "Det gamle nord" fra walisisk heltedigtning for at referere til brittske kongedømmer som eksempelvis Rheged, hvor de som boede der sandsynligvis talte kumbrisk, en dialekt af britanniske sprog.

HistorieStub
Denne historieartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.