Spring til indhold

Henryk Górecki

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Henryk Górecki
Information
FødtHenryk Mikołaj Górecki Rediger på Wikidata
6. december 1933 Rediger på Wikidata
Czernica, Polen Rediger på Wikidata
Død12. november 2010 (76 år) Rediger på Wikidata
Katowice, Polen Rediger på Wikidata
DødsmådeNaturlige årsager Rediger på Wikidata
DødsårsagSygdom Rediger på Wikidata
GravstedKirkegård på Sienkiewiczagade i Katowice Rediger på Wikidata
StatsborgerPolen Rediger på Wikidata
BørnMikołaj Górecki,
Anna Górecka[1] Rediger på Wikidata
SprogPolsk Rediger på Wikidata
GenreMinimalistisk musik Rediger på Wikidata
BeskæftigelsePædagog, musikolog, klassisk komponist, komponist, musiker Rediger på Wikidata
Medlem afKlub Inteligencji Katolickiej, Polska Akademia Umiejętności, Forbund for polske komponister Rediger på Wikidata
PladeselskabNonesuch Rediger på Wikidata
Kendte værker
Symfoni nr. 3, 4. symfoni Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Henryk Mikołaj Górecki (født 6. december 1933 i Czernica, død 12. november 2010 i Katowice) hørte til de mest betydende polske komponister efter 2. verdenskrig. Han var mest kendt for sin 3. symfoni, Sorgens sange.

Han fik i 1984 en invitation fra Danmark med en bestilling til Lerchenborg Musikdage, det resulterede i Rezitative und Ariosos. Lerchenmusik for klarinet, cello og klaver.

Stil[redigér | rediger kildetekst]

Góreckis værker fra 1950'erne 60'erne var inspireret af komponister som Nono, Stockhausen og hans landsmænd Penderecki og Serocki. Fra midten af 1970'erne bevægede Górecki sig fra den dissonante modernisme mod en slags religiøs minimalisme, med hans berømte 3. symfoni fra 1976 som det mest kendte værk i den stil. Med sit inderlige tonesprog, der kendetegnes ved en glødende ekspressivitet og vældig dynamisk spændvidde, fremtræder han i dag som en af den nye polske musiks stærkeste profiler.

3. symfoni[redigér | rediger kildetekst]

1992-indspilningen[redigér | rediger kildetekst]

Før 1992 var Górecki kun kendt af en ret begrænset skare, som en blandt flere klassiske polske komponister fra efterkrigstiden.[2] Men en cd-udgivelse af den på det tidspunkt 15 år gamle 3. symfoni fik komponistens popularitet til at eksplodere. Indspilningen, med London Sinfonietta, David Zinman som dirigent og sopranen Dawn Upshaw kom på førstepladsen af de klassiske hitlister i såvel USA som Storbritannien, og den solgte mere end 700.000 eksemplarer de første to år – mindst firehundrede gange mere end det forventede totale salg for en cd med en forholdsvis ukendt komponist fra det 20. århundrede. Cd'en har til dato solgt mere end én million eksemplarer – et exceptionelt højt salgstal for en cd med moderne klassisk musik. Den store interesse smittede dog ikke af på komponistens øvrige værker[3]. Górecki var lige så overrasket som alle andre over indspilningens succes og udtalte "Måske finder folk noget de har brug for i dette stykke musik…på en eller anden måde ramte jeg den rigtige tone, noget de savnede. Et eller andet der var blevet væk. Jeg føler at jeg instinktivt vidste hvad de trængte til."[2]

Om Symphony of Sorrowful Song[redigér | rediger kildetekst]

Symfonien, med undertitlen Sorgens sange (polsk: Symfonia pieśni żałosnych), består af tre satser og er skrevet for sopran og orkester. De tre tekster – henholdsvis en Maria-klagesang fra det 15. århundrede, en tekst fra en Gestapo-celle under 2. verdenskrig og en Schlesisk folkesang – kredser om adskillelsen af mor og barn i krigstid. I første og tredje sats er det moderen der begræder tabet af sit barn, og i anden sats hører man barnet der er adskilt fra sine forældre.

Henryk Górecki færdiggjorde kort før sin død en 4 symfoni.

Symfonier[redigér | rediger kildetekst]

 • Symfoni nr. 1 (1959) - for slagtøj og strygerorkester
 • Symfoni nr. 2 "Copernicus" (1972) - for sopran, baryton, blandet kor og orkester
 • Symfoni nr. 3 "Symfoni af triste sange" (1976) - for sopran og orkester
 • Symfoni nr. 4 (2006) "Tansmans episoder" - for klaver, orgel og orkester

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
 2. ^ a b Steinberg 1995, 171
 3. ^ Steinberg 1995, 170
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

 • Adam Mickiewicz Institute. 2004. "Henryk Mikołaj Górecki". Polish Music Information Center, November 2001; updated 2004.
 • Howard, Luke B. 1998. "Motherhood, Billboard, and the Holocaust: Perceptions and Receptions of Górecki's Symphony No. 3", Musical Quarterly 82, no. 1 (Spring): 131–59.
 • Mirka, Danuta. 2004. "Górecki's Musica Geometrica". The Musical Quarterly 87:305–32.
 • Perlez, Jane. 1994. "Henryk Gorecki". New York Times (27 February).
 • Steinberg, Michael. 1995. The Symphony: A Listener's Guide. New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-506177-2 ISBN 0-19-512665-3
 • Thomas, Adrian. 1997. Górecki. Oxford Studies of Composers. Oxford: Clarendon Press; New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-816393-2 (cloth) ISBN 0-19-816394-0 (pbk.)
 • Wierzbicki, James. "Henryk Gorecki". St. Louis Post-Dispatch, 7 July, 1991.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]