Herringløse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Herringløse
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Roskilde Kommune
Sogn Hvedstrup Sogn
Postnr. 4000 Roskilde
Demografi
Herringløse by 395[1] (2022)
Kommunen 89.447[1] (2022)
 - Areal 211,88 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.roskilde.dk
Oversigtskort

Herringløse er en landsbyØstsjælland med 395 indbyggere (2022)[1], beliggende i Hvedstrup Sogn. Landsbyen ligger i den nordøstlige del af Roskilde Kommune og tilhører Region Sjælland.

Landsbyen dækker over en del søer, ikke mindre end 3 gadekær ligger der, og i området omkring Herringløse ligger blandt andet en Put and Take-sø. Hove Å løber i nærheden af stedet.

Landsbyens kulturelle liv finder især sted i en nedlagt skole som bruges til forskellige årlige arrangementer og til en børne- og ungdomsklub. Der er også en vuggestue og en børnehave med tilhørende legeplads. Herringløse byder også på en Køb og Salg-butik og en dyreklinik.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Landsbyens navn kommer muligvis fra Hærthingar som er en afledning af ordet "harth" eller "skov". Endelsen -løse betyder "lysning" eller "åbning". Herringløse lå i middelalderen i Sømme Herred, der var under kirken. Senere, omkring og efter reformationen, blev området inddraget som krongods og delvist skænket til private godsejere.

Før kommunalreformen 1. januar 2007 lå byen i Gundsø Kommune.

Offentlig transport[redigér | rediger kildetekst]

Movia-bus nr. 216 kører igennem Herringløse hver dag. 216 mod Ballerup, 216 mod Roskilde. I Herringløse by stopper den følgende steder: Herringløse Sportsplads, Herringløse Bygade og Korskær. Afgangstiderne ligger med en times mellemrum.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Roskildes våbenSpire
Denne artikel om geografi i Roskilde Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi