Svogerslev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Svogerslev
Svogerslev kirke (Roskilde).jpg
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Roskilde Kommune
Sogn Svogerslev Sogn
Postnr. 4000 Roskilde
Demografi
Svogerslev by 4.261[1] (2021)
Kommunen 88.889[1] (2021)
 - Areal 211,88 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Højde m.o.h. 39 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.roskilde.dk
Oversigtskort

Svogerslev er en by på Østsjælland med 4.261 indbyggere (2021)[1], beliggende i Svogerslev Sogn ca. 5 kilometer vest for Roskilde. Byen ligger i Roskilde Kommune og tilhører Region Sjælland.

Navnet Svogerslev betyder formentlig "Suauers Levn" og henviser til et område, der har tilhørt en storbonde ved navn Suauer. Forklaringen på oprindelsen er første gang nævnt i 1257.

Byens miljø og næringsliv[redigér | redigér wikikode]

Svogerslev består primært af villaer med haver, men har også en ældre landsbykerne situeret omkring et gadekær. Enkelte hovedbygninger fra tidligere gårde er også stadig at finde i byen. Der er også enkelte tætte lave boligbebyggelser i byen. Erhvervet består af mindre produktionsvirksomhed og detailhandel.

Erhvervslivet i byen er centreret omkring byens østlige del med en Netto, tankstation og en kiosk som er der det meste foregår i byen. Der er et butikscenter, hvori der bl.a. er en bager, en Meny, et pizzeria, en bodega og en frisør. På hovedgaden overfor centret ligger også Svogerslev Kro, der er en landevejskro anlagt i 1600-tallet. Kroen fik status som Kongelig Privilegeret Landevejskro i 1727, hvor postvognen til Hornsherred kom fra Roskilde og gjorde holdt her for at hvile sig samt skifte heste.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
Roskildes våbenSpire
Denne artikel om geografi i Roskilde Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi