Svogerslev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Svogerslev
Svogerslev kirke (Roskilde).jpg
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Roskilde Kommune
Sogn Svogerslev Sogn
Postnr. 4000 Roskilde
Demografi
Svogerslev by 4.267[1] (2022)
Kommunen 89.447[1] (2022)
 - Areal 211,88 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Højde m.o.h. 39 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.roskilde.dk
Oversigtskort

Svogerslev er en by på Østsjælland med 4.267 indbyggere (2022)[1], beliggende i Svogerslev Sogn ca. 5 kilometer vest for Roskilde. Byen ligger i Roskilde Kommune og tilhører Region Sjælland.

Navnet Svogerslev betyder formentlig "Suauers Levn" og henviser til et område, der har tilhørt en storbonde ved navn Suauer. Forklaringen på oprindelsen er første gang nævnt i 1257.

Byens miljø og næringsliv[redigér | rediger kildetekst]

Svogerslev består primært af villaer med haver, men har også en ældre landsbykerne situeret omkring et gadekær. Enkelte hovedbygninger fra tidligere gårde er også stadig at finde i byen. Der er også enkelte tætte lave boligbebyggelser i byen. Erhvervet består af mindre produktionsvirksomhed og detailhandel.

Erhvervslivet i byen er centreret omkring byens centrum øst for kirken med en Netto og et butikscenter med tilhørende tankstation. I butikscenteret, er der bl.a. er en bager, Meny, et pizzeria, en tøjbutik og en frisør. Byen huser også to ejendomsmæglere og endnu en frisør. På hovedgaden overfor centret ligger også Svogerslev Kro, der er en landevejskro anlagt i 1600-tallet. Kroen fik status som Kongelig Privilegeret Landevejskro i 1727, hvor postvognen til Hornsherred kom fra Roskilde og gjorde holdt her for at hvile sig samt skifte heste.


Der er et rigt foreningsliv i byen med både spejder, fodbold, håndbold, tennis, petanque, gymnastik og meget mere.


Den lokale skole er fordelt på hhv. 2 og 3 spor på de forskellige årgange, og indeholder en flittigt benyttet teatersal.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
Roskildes våbenSpire
Denne artikel om geografi i Roskilde Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi