Hugos rose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hugos rose
Rosa-hugonis-flowers.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Rosales (Rosen-ordenen)
Familie Rosaceae (Rosen-familien)
Slægt Rosa (Rose)
Art R. xanthina
Synonymer
R. hugonis
Hjælp til læsning af taksobokse

Hugos rose (Rosa xanthina forma hugonis) er en løvfældende busk med en tæt grenet og bred vækstform. Grenene er først stift oprette, men de bliver efterhånden buet overhængende. Formen anvendes i Danmark som haveplante og er sund og frodig.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Barken er først rødbrun med fine torne og børster. Senere bliver den brun med fine, flade torne. Gammel bark er grålig og opsprækkende. Knopperne er spredte, udspærrede, kegleformede og røde.

Bladene er uligefinnede med små, elliptiske småblade. Bladranden er fint savtakket, oversiden er mørkegrøn, og undersiden er grågrøn. Høstfarven er brun eller rødbrun. Blomsterne er enkle, flade og lysegule. Frugterne er mørkerøde, lidt flade hyben.

Hugos rose leveres podet på grundstamme af mangeblomstret rose, hvad der giver et kraftigt og hårdført rodnet. Ligesom andre roser skaber den jordtræthed.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 2 x 2 m (50 x 50 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Denne Rose vokser langs skovkanter, i buskadser og på skråninger i 600-2300 m.o.h. i provinserne Gansu, qinghai, Shaanxi, Shanxi og Sichuan i Kina, hvor jorden er næringsrig og leret (löss).

I amterne Ansai, Suide, Zichang og Zhidan i provinsen Shaanxi findes arten nær grænsen mellem løvfældende skov og græssteppe. Områderne ligger i 1.000-1.200 m højde, og jordbunden består af löss. Her findes arten i områder, hvor den oprindelige skov er fjernet, sammen med bl.a. havtorn, kinesisk træranke, Ostryopsis davidiana (en art af slægten Ostryopsis i Birke-familien), småbladet syren, Sophora davidii (en art af Pagodetræ-slægten), Spiraea hirsuta (en art af spiræa), Stipa bungeana (en art af fjergræs), tofarvet kløverbusk og Vitex negundo (en art af Kyskhedstræ-slægten)[1]

Systematik[redigér | redigér wikikode]

Denne rose blev tidligere anset for at være en selvstændig art (Rosa hugonis), men den skal efter de nyeste undersøgelser klassificeres som en form af arten Rosa xanthina. Hugos rose afviger ved at have mere varmt gule blomster end arten[2].


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]