Hune

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hune
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Nordjylland
Kommune Jammerbugt Kommune
Sogn Hune Sogn
Grundlagt før 1150
Postnr. 9492 Blokhus
Demografi
Hune by 719[1] (2023)
Kommunen 38.364[1] (2023)
 - Areal 872,92 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.hune.dk
Oversigtskort

Hune er en turistby i det vestlige Vendsyssel med 719 indbyggere (2023)[1], beliggende i Hune Sogn, 2 kilometer øst for Blokhus. Mellem byskiltene er der 650 meter imellem de 2 byer. Pandrup ligger 6 km. sydøst for Hune.

Byen ligger i Region Nordjylland og hører til Jammerbugt Kommune.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Sognet betegnes i sin tid, at have været ret frugtbart og godt befolket, „med 7 Gaarde, beboede af Adel“; men Sandflugten har allerede for over 300 år siden hærget det; I 1582 siges, at Sognet „mestendels var ødelagt af Sandflugt“.[2]

Sandflugten skyldtes, at bønderne op gennem tiden havde ladet kreaturerne græsse i klitten, slået både klittag og græs, hentet brændsel i krattet og skåret græstørv. Sandet lagde sig i meterhøje driver overalt og begravede mange gårde, huse og fyldte vandløb, så store områder ved Hune, Hunetorp og Rødhus blev oversvømmet og lagt øde. Kongen udstedte derfor i midten af 1500-tallet et forbud mod at skære græstørv og marehalm.

I 1682 bestod Hune af 5 gårde. Det samlede dyrkede areal udgjorde 77,1 tønder land skyldsat til 12,79 tønder hartkorn.[3] Dyrkningsformen var græsmarksbrug uden tægter.[4] I 1805 bestod Hune af 51 gårde og 57 huse.[5]

I midten af 1700-tallet var folk ganske langsomt vendt tilbage til egnen og ernærede sig hovedsagelig som fiskere og meget begrænset omfang af landbrug. Sognet bestod mest af klitbanker, som dog nogenlunde var begroet med hjælme og marehalm. Der var kun ganske lidt eng og den smule græsning, der fandtes mellem klitbankerne. Der fandtes ikke skov eller frugttræer. Forbuddet mod at udnytte klitterne havde haft sin berettigelse.

Om byen[redigér | rediger kildetekst]

I Hune findes flere butikker - og sommerhusområderne ligger omkring byen.

Byens største turistattraktion er Skulpturparken med sandskulptur, Magisk Jul og Blokhus Winterlight Festival, som ligger der hvor den gamle Hune Friskole lå.

Anne Justs have, kendt fra hendes bøger og tv-programmerne - Haven i Hune, ligger på Postbakken.

I foråret 2018 åbnede Karen Bit Vejle, sammen med sin datter Zeleste Kolstad Vejle, "Center for papirkunst" i Hune ved Blokhus i Danmark. Vejles psaligrafiske værker vil udgøre kernen af den faste udstilling. Desuden vil der være skiftende udstillinger af dansk og international papirkunst.[6] Byen er i stor udvikling og der er bl.a. 2 supermarkeder, bar, bageri, fiskerestaurant, pizzeria, grillbar, tøjforretninger, hundeskov nord for byen, hvor hunde må gå uden snor, cykelværksted med udlejning af cykler, skobutik, Klarborg Nisser, Blokhus Lys, ejendomsmægler, malerfirmaer m.m. og Søndagsmarked ved forsamlingshuset hver søndag hele sommeren i Juni, Juli og August.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ J. P. Trap Kongeriget Danmark / 3. Udgave 4. Bind : Hjørring, Thisted, Aalborg, Viborg og Randers Amter /
  3. ^ Pedersen, s. 326
  4. ^ Frandsen, bilagskort
  5. ^ Begtrup, tabel 9
  6. ^ "En eventyrlig historie – Nyt center for papirkunst i Nordjylland" (Kunstavisen)

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Gregers Begtrup: Beskrivelse over Agerdyrkningens Tilstand i Danmark; Bind 6: "Nørre Jylland Anden Deel"; Kjøbenhavn 1810 (genoptryk Rosenkilde og Bagger, København 1978)
  • Karl-Erik Frandsen: Vang og tægt. Studier over dyrkningssystemer og agrarstrukturer i Danmarks landsbyer 1682-83 (Bygd 1983), ISBN 87-87293-25-0
  • Henrik Pedersen: De danske Landbrug fremstillet paa Grundlag af Forarbejderne til Christian V.s Matrikel 1688. Udgivet efter hans Død paa Bekostning af Carlsbergfondet (København MCMXXVIII; Reprotryk for Landbohistorisk Selskab, København 1975), ISBN 87-7526-056-5
Vitskøl KlosterSpire
Denne artikel om geografi i Jammerbugt Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi