Husar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Østrig-ungarske husarer i 1830

En husar er en let kavalerist, primært bevæbnet med sabel, pistol og karabin og undertiden med en let lanse. Ordet "husar" stammer fra det ungarske "huszár" (med næsten samme udtale). Oprindelsen er sandsynligvis det serbiske "gusar" (røvere), som igen sandsynligvis stammer fra det græske "chosaroi", navnet på letbevæbnet østromersk kavaleri i 900-tallet. En alment godtaget teori gør dog gældende, at ordet kommer direkte fra det ungarske "húsz", 20, da tyve husstande havde ansvaret for at stille og udruste en soldat.

Uniform[redigér | redigér wikikode]

De ungarske husarers farverige uniform fra 1700-tallet og frem var inspireret af den fremherskende ungarske mode på det tidspunkt. Normalt bestod uniformen af en kort jakke kendt som en "dolman", eller senere en mellemlang jakke "attila", begge med tunge vandrete flettede guldsnore på brystet, og gul flettet "østrigsk knude" (sújtás) på ærmerne, en matchende pelisse (en kort højtaljeret overjakke ofte båret slynget over den ene skulder), farvede bukser, undertiden med flettede gule østrigske knuder på forsiden, en kolbak (kucsma), en høj cylinderformet pelshue, nogle regimenter bar tschako (csákó), en høj cylinderformet eller konisk hue af filt eller læder i forskellige stilarter og høje ridestøvler.

Danske husarer[redigér | redigér wikikode]

Gardehusarregimentet blev grundlagt i 1762. I øjeblikket er det en enhed med fire bataljoner, en pansret infanteribataljon, et let bataljon og to træningsbataljoner. Ud over sin operationelle rolle, er den Gardehusarregimentet det ene af to regimenter i den danske hær (sammen med Den Kongelige Livgarde), der klassificeres som "livvagter". I bereden paradeuniform er Gardehusarregimentet de eneste husarer, der stadig bærer pelisse med tunge vandrete flettede guldsnore, der tidligere var karakteristisk for denne klasse af kavaleri.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Militær Stub
Denne artikel om militær er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.