Spring til indhold

Hustadvika (kommune)

Koordinater: 62°56′N 7°12′Ø / 62.933°N 7.200°Ø / 62.933; 7.200
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hustadvika (kommune)
Våben Kort
Hustadvikas kommunevåben Hustadvika (kommune)s beliggenhed
Fakta om Hustadvika (kommune)
Kommunenummer: 1579
Fylke: Møre og Romsdal
Kommunesæde: Elnesvågen
Areal: 521,9 km²
Indbyggere: 13.233
Politik
Borgmester: Tove Henøen
Websted: hustadvika.kommune.no
Hustadvika (kommune) på Commons

62°56′N 7°12′Ø / 62.933°N 7.200°Ø / 62.933; 7.200 Hustadvika er en kommune i Møre og Romsdal fylke i Norge, som blev etableret 1. januar 2020 ved sammenlægning af kommunerne Eide og Fræna.[1][2] Kommunen grænser til Molde i syd, Gjemnes i sydøst, Aukra i vest og over fjorden til Averøy i øst.

Navnet henviser til at kommunen ligger ved havområdet Hustadvika. Fjellet Stemshesten skilte de to kommuner fra hinanden, og ligger nu midt i kommunen.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Malmefjorden

Ud for kysten af Hustadvika ligger havområdet med samme navn. I Hustadvika ligger en række småøer og skær som strækker seg langt ud fra land. Store dele af kommunen består af moseområder, især omkring Hustad, Bud og Vevang mod nord i kommunen. Der ligger også flere større moseområder mellem Sylte og Elnesvågen og i Malmedalen. De østlige dele af Hustadvika består af småbjerge med toppe på 600–1000 meter over havet. Kommunens højeste fjeld er Snøtinden (1.026,5 moh.[3]), på grænsen til Gjemnes.

Bjergrunden i kommunen er af grundfjeldsalder, men er påvirket af den kaledonske fjeldkædefoldning (no). Dette har givet bjerggrunnen en strøgretning sydvest–nordvest, som for det meste består af forskellige typer gneisbjergarter. I fjeldområdet nord for Fræneidet og langs Kornstadfjorden er der forekomst af kalksten og marmor. Ved kysten nord for Hustadbukta er der et område med gabbro.[4]

Samfund[redigér | rediger kildetekst]

StorseisundbroenAtlanterhavsvejen på grænsen mellem Hustadvika og Averøy.
Kommunecenteret Elnesvågen set fra Heiane.
Eide kirke fra 1871.

De fleste indbyggere i Hustadvika bor langs kysten. Byerne Elnesvågen og Tornes ligger ved fjordmundingen og Sylte og Malme ligger inderst ved Malmefjorden. Byen Eide ligger på østsiden af kommunen, ved Kornstadfjorden. Langs Herøyfjorden og Hustadvika i nord er der også jævn bebyggelse, og her ligger byerne Bud og Herland. Kommunens største by er kommunecenteret Elnesvågen med 2.630 indbyggere per 1. januar 2019.

Trafik[redigér | rediger kildetekst]

Fylkesvej 64 mellem Åndalsnes, Molde og Kristiansund går gennem kommunen, og passerer byen Eide. Atlanterhavsvejen er en del af fylkesvej 64. Fylkesvej 529 går vestover mellem Malme og Aukra, fylkesvej 664 langs kysten fra Elnesvågen til Bud og fylkesvej 663 går gennem de indre dele af kommunen fra Moen til Hustad og Vevang i nord.[4]

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Den videregående skole Hustadvika videregående skole ligger i Elnesvågen.

Der ligger tolv grundskoler i Hustadvika kommune.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Hustadvika kommune blev etableret den 1. januar 2020 ved sammenlægning af kommunerne Eide og Fræna.

Kultur[redigér | rediger kildetekst]

Kommunevåben[redigér | rediger kildetekst]

Kommunevåbnet for Hustadvika kommune har fået titlen «Plogen og fisken» og repræsenterer to vigtige erhverv for kommunen: landbrug og fiskeri. Kommunevåbnet der har fået et enkelt og moderne udtryk er skabt af digteren Øystein Hauge og kunstneren Madlen Behrendt som har stået for idé og ueformning af det heraldiske udtryk for Hustadvika kommune.[5]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Endringer i kommunestrukturen". Stortinget (bokmål). Hentet 2017-09-25.
  2. ^ "Forskrift om sammenslåing av Eide kommune og Fræna kommune til Hustadvika kommune, Møre og Romsdal - Lovdata". lovdata.no. Hentet 2019-01-21.
  3. ^ "Høyeste fjelltopp i hver kommune". Kartverket. Hentet 2020-02-03.
  4. ^ a b Hustadvika - kommune Haugen, Morten Olsen. (2019, 20. september) i Store norske leksikon. Hentet 7. april 2020
  5. ^ Kommunevåpenet Arkiveret 8. december 2019 hos Wayback Machine på hustadvika.kommune.no
Oversættelse
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).