Surnadal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Surnadal
Våben Kort
Surnadals kommunevåben Surnadals beliggenhed
Fakta om Surnadal
Kommunenummer: 1566
Fylke: Møre og Romsdal
Kommunesæde: Skei
Areal: 1.365 km²
Indbyggere: 5.849 (1. januar 2022)
Politik
Borgmester: Margrethe Svinvik (fra 2019) Rediger på Wikidata
Sprog: Nynorsk
Websted: www.Surnadal.kommune.no
Commons-logo.svg Surnadal på Commons

Surnadal er en kommune i Nordmøre i Møre og Romsdal fylke i Norge. I nord grænser den til Halsa og Hemne, i øst til Rindal, i syd til Oppdal, og i sydvest til Sunndal. Over fjorden i nordvest ligger Tingvoll kommune. Administrationscentret hedder Skei.

Elve, fjorde, fjelde, dale og søer[redigér | rediger kildetekst]

Kommunen består af flere dale hvor Surnadalen er hoveddalen. De mindre dale er Bæverdalen, Settemsdalen og Todalen. Eneste by i kommunen er Skei, men der findes flere småbebyggelser i kommunen Bæverfjord, Bøfjorden, Kvanne, Mo, Stangvik og Todalen. Surnadal kommune ligger ved foden af Trollheimen sammen med flere kommuner i området. Fra Surnadal går flere sæter- og fjelddale langt ind i centrum af Trollheimen. Det højeste fjeld er Snota, 1.668 moh. Elven Surna løber gennem Surnadal fra Rindal og vestover før den løber ud i Surnadalsfjorden ved Surnadalsøra. Surna er rig på laks, som er et af områdets trækplastre.

Andre naturelementer[redigér | rediger kildetekst]

Skei er kommunesæde i Surnadal

Erhvervsliv[redigér | rediger kildetekst]

Det milde klima og jordbunden gør Surnadal til en god landbrugskommune. Vigtigte erhverv i kommunen er landbrug, skovbrug, industri og turisme. De største industribedriftene finnes indenfor træforædling, plastindustri og møbelindustri. Handel og service-tilbuddet er godt udbygget. Surnadal har færgeforbindelse til Sunndal. Rigsvej 65 går til Trondheim.

Kultur[redigér | rediger kildetekst]

Surnadal kommune har et rigt kulturliv med ca 140 sportshld og foreninger. Kommunen har idrætshal, svømmehal og anlæg for friidræt. Et lille stykke fra centrum ligger Nordmarka skicenter, som har lang snesesson. Sæterlia alpincenter ligger tæt ved kommunecenteret i Skei.

I Skei ligger også Surnadal kulturhus som blev indviet i 2001, med et varieret kulturtilbud præsenteret både fra scene og biograf. Kulturhuset indeholder også bibliotek og kulturskole.


Historie[redigér | rediger kildetekst]

Surnadal ble etablert som Surnadal formandskabsdistrikt i 1837. I 1857 blev kommunen delt da Rindal blev skilt fra som egen kommune. Surnadal havde 3.105 indbyggere efter delingen.

  • 1. januar 1877 blev en del af Stangvik kommune med 50 indbyggere overført til Surnadal.
  • I 1879 blev en del af Surnadal med 83 indbyggere overført til Stangvik.
  • 1. januar 1886 blev gården Møklegjerdet med 29 indbyggere overført fra Stangvik til Surnadal. 1. januar 1897 skete det samme med gården Sjøflot i Stangvik som havde 27 beboere.
  • 1. januar 1965 blev Surnadal og Åsskard kommuner samt det meste af Stangvik slået sammen til den nye Surnadal kommune.

Personer fra Surnadal[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 62°56′N 8°46′Ø / 62.933°N 8.767°Ø / 62.933; 8.767