Individualisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 19. sep. 2014, 10:43 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (Bot: Datomærk skabeloner)

Individualisme er en etisk, politisk og social filosofi som omhandler individuel frihed. Centralt står værdier som individuel integritet, selvstændighed, selvrådighed, autonomi, personlig uafhængighed og ideen om det myndige menneske. Individualismen repræsenterer en opposition til autoritet, og alle former for kontrol over den enkelte, og særlig den som bliver udøvet af staten.

Kort sagt kan man sige, at forskellen på individualisme og egoisme er, at individualisme søger respekten for alle individer, mens egoisme kun søger at pleje interessen for et enkelt individ (sig selv). Egoisme er derfor uforenelig med individualisme.

At individualismen er mod fællesskab og ikke kan bruges i Socialistisk sammenhæng er ikke sandt, da den moderne eksistentialismes grundlægger Sartre forsøgte sig med en form for Marxisme og eksistentialisme. Endvidere er de fleste Anarkistiske retninger venstreorienterede, og kaldes også for Libetærsocialisme.

Se også

filosofiSpire
Denne filosofiartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.