Individualistisk anarkisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Den individualistiske anarkisme er en retning indenfor anarkismen, der er specielt er inspireret af Max Stirners filosofi, der i nyere tid har opnået ny opmærksomhed for sit værk Den eneste og hans ejendom (oversat til dansk 1902 (forkortet udgave) og 1999 (komplet udgave)).

De to vigtigste elementer, der er ført videre i den individualistiske anarkisme, er Stirners udgangspunkt i det enkelte individ, frem for samfundet eller lignende begreber, og egoismen, der betyder, at individet kun erkender og forfølger det der måtte være i hans/hendes interesse. Individualistiske anarkister er således mennesker, der mener at anarkismen er i deres bedste interesse.

Kendetegnende for individualistiske anarkister er ofte, at de har mindre forbindelse til den bredere anarkistiske bevægelse og særligt venstrefløjen, der af mange ellers ses som anarkismens udgangspunkt. Individualistiske anarkister modsætter sig særligt andre ideologier på venstrefløjen, som kommunisme eller socialisme, fordi de menes ikke at ville ønske individets frihed, men derimod vil opretholde hierarkiske strukturer, f.eks. særligt staten.

Individualistiske anarkister forsøger ofte i højere grad at skabe deres eget liv udenom det der både kritiseres fra anarkistisk og personlig side i stedet for at engagere sig i politiske bevægelser.

Denne form for anarkisme blev efter Max Stirner især praktiseret af de såkaldte "Boston-anarkister" der i slutningen af 1800-tallet var aktive i USA. Mest kendt fra denne gruppe er Benjamin Tucker som udgav en stor mængde skrifter der agiterede for denne filosofi[1].

Litteraturhenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Stirner, Max: Den Eneste og hans Ejendom, 1902, Forkortet udgave ved Axel Garde, med indledning af Georg Brandes (indledningen kan læses her).
  • Stirner, Max: Den eneste og hans ejendom, 1999, ISBN 87-986359-2-1


SamfundStub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.