Ingvar Kamprad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ingvar Kamprad
Kampradlectur.jpg
Ingvar Kamprad taler til studenter på Växjö universitet
Personlig information
Født 30. marts 1926 (91 år)
Ljungby, Sverige
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Iværksætter
Nettoformue Fald 3 mia.$[1]

Ingvar Feodor Kamprad (født 30. marts 1926 på gården Elmtaryd i Agunnaryds sogn, Ljungby kommune, Kronobergs län i Småland i Sverige) er grundlægger af møbelkæden IKEA. Kamprad har siden 1976 boet i Epalinges i Schweiz.

Gården Elmtaryd i Småland, hvor Ingvar Kamprad blev født, var på 500 hektar og den største på egnen. Farfaren var en formuende godsejer, og slægten på moderens side ejede den største levnedsmiddelbutik i Älmhult. Ingvar Kamprad er 3. generations indvandrer fra Tyskland og var langt ude i familie med den tyske feltmarskal og rigspræsident Paul von Hindenburg.

Som stor dreng begyndte Kamprad at gøre forretninger ved fra sin cykel at sælge tændstikker til naboerne. Han opdagede, at han i Stockholm kunne købe store partier tændstikker meget billigt, sælge dem i mindre partier til en lav pris og alligevel få en god profit ud af det. Han udvidede med salg af fisk, juledekorationer, frø og senere kuglepenne og blyanter. Da Kamprad var 17 år, gav hans far ham en gave for at have bestået sin eksamen. Han anvendte gaven til at etablere, hvad der i dag er IKEA, oprettet i 1943. Firmanavnet IKEA består af initialerne fra hans navn og adresse: Ingvar Kamprad, gården Elmtaryd ved landsbyen Agunnaryd.

Kontroverser[redigér | redigér wikikode]

I 1942 blev Kamprad medlem af den nazivenlige Nysvenska Rörelsen, og så sent som i september 1945 donerede han penge til det og hvervede medlemmer. Han var også på venskabelig fod med bevægelsens leder, Per Engdahl. I 1950'erne ophørte hans aktiviteter i Nysvenska Rörelsen. Kamprads medlemskab blev ikke offentligt kendt før i 1994, da nogle af Per Engdahls personlige breve blev offentliggjort ved dennes død. Efter afsløringen har Kamprad flere gange beklaget sit medlemskab. Han skrev personlige breve til alle koncernens ansatte af jødisk herkomst, hvori han bad om tilgivelse. De ansatte i IKEA-varehuset i Älmhult svarede med en fax, som alle underskrev.

Ifølge TV 2 Nyhederne benyttede IKEA i 1970'erne og 1980'erne underleverandører der fik arbejdet udført af politiske fanger og almindelige kriminelle i DDR's fængsler, som en form for tvangsarbejde.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ingvar KampradThe World's Billionaires 2012, pr. marts 2012

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Torekull, Bertil: Historien om IKEA, Ingvar Kamprad Berättar, 2005.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]