Paul von Hindenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Paul von Hindenburg
Paul von Hindenburg
Hindenburg sammen med Hitler i 1933

Paul von Hindenburg (fulde navn: Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg) (2. oktober 18472. august 1934) var tysk hærfører under 1. verdenskrig og senere tysk rigspræsident til sin død i 1934.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Hindenburg havde en lang karriere i den prøjsiske hær, til han i 1911 trak sig tilbage. Han blev indkaldt til aktiv tjeneste ved udbruddet af 1. Verdenskrig. I en alder af 66 år blev han kendt som sejrherren ved Tannenberg i 1914. Som chef for den tyske generalstab fra 1916 steg han og hans næstkommanderende Erich Ludendorff i den tyske offentligheds anseelse, til Hindenburg kom til at overstråle selve kejseren.

Hindenburg trak sig tilbage i 1919, men vendte endnu engang tilbage til det offentlige liv, da han i 1925 blev valgt som Tysklands 2. præsident.

Trods sine 84 år og et dårligt helbred lod Hindenburg sig overtale til at søge genvalg i 1932, da han blev anset for den eneste kandidat, der kunne vinde over Adolf Hitler. Hindenburg blev genvalgt i anden valgrunde, men kunne i længden ikke forhindre nazipartiets overtagelse af magten; han opløste parlamentet to gange i 1932, og var til sidst tvunget til at udpege Hitler til rigskansler i januar 1933. På grund af Hindenburgs store popularitet i befolkningen turde Hitler ikke fjerne ham fra præsidentembedet, men da Hindenburg døde i august 1934, erklærede Hitler præsidentembedet ledigt og udnævnte sig selv til statsoverhoved som "fører og rigskansler".

Fra 1934 til 1945 stod Hindenburgs kiste i Tannenbergmonumentet.

Den berømte zeppeliner Hindenburg, der blev ødelagt ved en brand, var navngivet til hans ære lige som Hindenburgdæmningen mellem Sild (Sylt) og fastlandet. Byen Zabrze i Schlesien bar navnet Hindenburg fra 1915-1945. Den kejserlige marines sidste større skib, slagkrydseren SMS Hindenburg, var opkaldt efter ham.