Jóngerð Purkhús

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jóngerð Purkhús
Født 22. januar 1937 (86 år)
Klaksvík, Færøerne Rediger på Wikidata
Nationalitet Færøerne Færøsk
Politisk parti Tjóðveldi Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Københavns Universitet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Offentlig tjenestemand, politiker Rediger på Wikidata
Fagområde Tjóðveldi Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jóngerð Jensina Purkhús (født 22. januar 1937 i Klaksvík) er en tidligere færøsk politiker (TF). Hun var finans-, økonomi- og miljøminister fra 1985 til 1989, og økonomi- og samferdselsminister fra 1989 til 1991. Hun var Færøernes første kvindelige minister.

Purkhús voksede op i et fisker- og arbejdermiljø i Klaksvík, som datter af Else Johanne (født Hansen) og fiskeren Jacob Pauli Purkhús. Der var ikke nogen tradition for akademisk uddannelse i familien, men den havde et stærkt samfundsengagement, hvor Tjóðveldisflokkurin stod stærkt. Alligevel begyndte hun at studere statsvidenskab, drevet af interessen for den nationalistiske del af venstrefløjen i færøsk politik. I 1970 giftede hun sig med Niels á Velbastað. Purkhús blev den første kvindelige færøske cand.polit. i 1972. Hun flyttede tilbage til Færøerne i 1975, og begyndte at arbejde for Færøernes regering. Hun var med til at forberede Færøernes overtagelse af postvæsenet, og arbejdede derefter i Postverk Føroya frem til 1978, og skiftede da spor og begyndte at arbejde med finanssager for regeringen.

Purkhús havde fra ungdomstiden tillidshverv i Tjóðveldisflokkurin, og fra 1978 var hun lagtingskandidat i valgkredsen Norðoyar, men blev ikke valgt. Hun var finans-, økonomi- og miljøminister fra 1985 til 1989, blev valgt til Lagtinget i 1988, og var økonomi- og trafikminister fra 1989 til 1991. Hun fortsatte som medlem af partiledelsen et par år, og trak sig derefter tilbage fra politik.

Purkhús har boet i Velbastaður sammen med sin mand siden 1976. Hendes fritidsinteresser er husdyrhold, færøsk folkedans og patchwork.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]