Jørgen Clevin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Jørgen Hans Clevin (24. april 1920Frederiksberg7. august 1993 smst[1]) var en dansk tegner, børnebogsforfatter, lærer og børne-tv-vært, bosat på Marielystvej på Frederiksberg. Han er kendt for over hundrede populære billedbøger og pædagogiske hobbyhæfter samt for flere serier af korte fjernsynsindslag med hobbytips.

Arbejde[redigér | redigér wikikode]

Viskestykke med kostråd fra Statens Husholdningsråd fra 1967, illustreret af Jørgen Clevin

Jørgen Clevin var lærer (lærereksamen fra Frederiksberg Seminarium i 1941) og begyndte at lave tegneserier for børn i slutningen af 1940'erne, mens han underviste på la Courvejens skole. Han leverede daglige tegneserier om Strudsen Rasmus til flere nordiske aviser via Presse Illustrations Bureauet i København (PIB Copenhagen). Ikke længe efter fik han job i Danmarks Radio, hvor han i flere omgange fra 1952 lavede en række tv-serier med korte hobbyforslag for børn. Serierne er også vist på flere udenlandske fjernsynskanaler bl.a. i Norge. Strudsen Rasmus og andre figurer er siden blevet genbrugt i flere billedbøger.

Enkelte af Jørgens Clevins bøger er blevet fjernet fra norske biblioteker pga. deres gammeldags fremstilling af afrikanere.

Jørgen Clevins småtegninger i tidstypisk enkel streg har en naiv ligefremhed, som først og fremmest udtrykker et ønske om formidling og ikke om kunstneriske ambitioner. Sammen med flere andre danske tegnere, både børnebogsillustratorer, tegneserieskabere, vittigheds – og bladtegnere kom Clevin til at præge flere årtier af både dansk og nordisk populær- og børnekultur.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Vista-kdmconfig.png Artiklen om Jørgen Clevin kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.