Jørgen Clevin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jørgen Clevin
Født 24. april 1920 Rediger på Wikidata
Frederiksberg, Danmark Rediger på Wikidata
Død 7. august 1993 (73 år) Rediger på Wikidata
Frederiksberg, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Søndermark Kirkegård Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Frederiksberg Seminarium (1941)
Beskæftigelse Journalist, oversætter, skribent, lærer, børnebogsforfatter, illustrator Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver DR (fra 1952), Frederiksberg Kommune Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jørgen Hans Clevin (født 24. april 1920Frederiksberg, død 7. august 1993 smst[1]) var en dansk tegner, børnebogsforfatter, lærer og børne-tv-vært.

Han voksede op som enebarn på Rolfsvej på Frederiksberg. I 1962 købte han og hans kone et hus på Marielystvej på Frederiksberg, hvor han boede til sin død.

Han er kendt for over hundrede populære billedbøger og pædagogiske hobbyhæfter samt for flere serier af korte fjernsynsindslag med hobbytips.

Arbejde[redigér | rediger kildetekst]

Viskestykke med kostråd fra Statens Husholdningsråd fra 1967, illustreret af Jørgen Clevin

Jørgen Clevin var lærer (lærereksamen fra Frederiksberg Seminarium i 1941) Kort tid efter blev han ansat på Skolen på La Coursvej på Frederiksberg, hvor han virkede det meste af sin lærertid. Han gik på pension i 1985.

Han begyndte at lave tegneserier for børn i slutningen af 1940'erne, mens han underviste på la Courvejens skole. Han leverede daglige tegneserier om Strudsen Rasmus til flere nordiske aviser via Presse Illustrations Bureauet i København (PIB Copenhagen). Ikke længe efter fik han job i Danmarks Radio, hvor han i flere omgange fra 1952 lavede en række tv-serier med korte hobbyforslag for børn. Serierne er også vist på flere udenlandske fjernsynskanaler bl.a. i Norge. Strudsen Rasmus og andre figurer er siden blevet genbrugt i flere billedbøger.

Enkelte af Jørgens Clevins bøger er blevet fjernet fra norske biblioteker pga. deres gammeldags fremstilling af afrikanere.

Jørgen Clevins småtegninger i tidstypisk enkel streg har en naiv ligefremhed, som først og fremmest udtrykker et ønske om formidling og ikke om kunstneriske ambitioner. Sammen med flere andre danske tegnere, både børnebogsillustratorer, tegneserieskabere, vittigheds – og bladtegnere kom Clevin til at præge flere årtier af både dansk og nordisk populær- og børnekultur.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[1][redigér | rediger kildetekst]

  • Jørgen ClevinInternet Movie Database (engelsk)Rediger på wikidata
  • Jørgen ClevinBibliografi.dk
  • Stig Hartvig Nielsen (2. december 2004). "Jørgen Clevin klipper og klistrer fortsat - bare ikke i Danmark". tvnyt.com. Arkiveret fra originalen 28. september 2007. Hentet 7. februar 2007.
  • Søgning på “Jørgen Clevin”DR Bonanza.
Artiklen om Jørgen Clevin kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
  1. ^ Helle Clevin (datter)