J.C.A. Bock

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
J.C.A. Bock

Johan Christian August Bock.jpg

Personlig information
Født Johan Christian August Bock Rediger på Wikidata
15. september 1813 Rediger på Wikidata
Aalborg Rediger på Wikidata
Død 19. marts 1879 (65 år) Rediger på Wikidata
København Rediger på Wikidata
Gravsted Assistens Kirkegård Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Bopæl København, Aalborg, Berlin Rediger på Wikidata
Børn Alexander Bock,
Fritz Bock Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Københavns Universitet (til 1844),
Aalborg Katedralskole (til 1832) Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Læge, Amanuensis, industrialist Rediger på Wikidata
Arbejdssted O.F. Asp Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Titulær professor (1850),
etatsråd (1862),
ridder af Dannebrog (1848),
Dannebrogordenens Hæderstegn (1875) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johan Christian August Bock (født 15. september 1813 i Aalborg, død 19. marts 1879 i København) var en dansk læge og fabrikant.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Bock var en søn af vinhandler Johan Nicolai Bock og Ane Christine f. Asp, blev født i Aalborg og dimitteret fra den derværende skole 1832. Efter først at have studeret teologi og været huslærer tog han lægeeksamen 1843, fik det følgende år Universitetets guldmedalje for en zootomisk afhandling og rejste derefter til udlandet, hvor han navnlig studerede i Berlin, var amanuensis hos den berømte kirurg Johann Friedrich Dieffenbach og særlig lagde sig efter ortopædi. Ved sin tilbagekomst oprettede han 1847 en ortopædisk anstalt i København og publicerede flere afhandlinger på sin specialitets område. 1850 fik han professortitlen, 1854 blev han hofmedikus og 1862 rejselivlæge hos Frederik VII, hvis særlige yndest han havde vundet. Samme år fik han etatsrådstitlen. Han var 1848 blevet Ridder af Dannebrog og blev 1875 Dannebrogsmand. Som nøje knyttet til Frederik VII og grevinde Danner var han fra 1874 medbestyrer af de af denne oprettede stiftelser i København og Jægerspris. Han døde 19. marts 1879. Hans hustru var Petrine Vilhelmine f. Petersen, datter af skibskaptajn Jesper P.

Fabrikant[redigér | redigér wikikode]

Hvad J.C.A. Bocks industrielle virksomhed angår, indtrådte han 1853 i firmaet O.F. Asp, der indtil da bestod af fabrikant Olfert Fischer Asp (1803-1865) og grosserer Christen Asp Bock (1818-1885); det drev en af det anlagt kamfin- og sæbefabrikChristianshavn. Da grosserer Boch i 1853 erhvervede papirfabrikken Klippan i Skåne, indtrådte hans ældre broder efter ham i firmaet, som derpå i 1856 anlagde en stearinfabrik og begyndte en betydelig petroleumsforretning. Asp døde i 1865, og Bock, der efter Frederik VII's død opgav sin lægevirksomhed, kastede sig nu med iver over at trænge til bunds i stearinfabrikationen. Han fandt også efter lange og kostbare forsøg en metode, hvorved han praktisk kunne fremstille stearin af talg ved hjælp af svovlsyre (patenter af 24. december 1867 og 25. juni 1869). Han baserede nu sin fabrik på denne metode og forsøgte ihærdig på at få den anerkendt og indført i udlandet, men led herved kun skuffelser. I tillid til en fransk opfindelse anlagde han i 1875 en ny fabrik for fremstilling af stearin af stearinolie, men tilsatte herved sin formue. I november 1876 blev firmaet O.F. Asp sat under administration og fabrikken overtaget af Handelsbanken, for hvem den bestyredes af Bocks sønner, cand.polyt. Alexander Bock og Fritz Bock. 1880 blev den solgt til L.P. Holmblad, medens Bocks sønner samtidig under firmaet O.F. Asp anlagde en ny stearinlysfabrik på Blegdamsvej, tegnet af arkitekt Hans J. Holm.

Han er begravet på Assistens Kirkegård.

Bock er gengivet i et portrætmaleri af Hans Christian Jensen 1850. To litografier efter foto, det seneste af I.W. Tegner 1880. Foto.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.