Jacob Zuma

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jacob Zuma ved World Economic Forum i Afrika 2009

Jacob Gedleyihlekisa Zuma (f. 12. april 1942 i KwaZulu-Natal-provinsen i Sydafrika) er en sydafrikansk politiker. Han er præsident for Sydafrika siden 2009 og leder af regeringspartiet African National Congress (ANC). Jacob Zuma var landets vicepræsident fra 1999 til 2005.

Jacob Zuma er af zulu-afstamning og tilhører Zuma-klanen. Han betegnes ofte med sine initialer JZ eller med sit Zulu-kaldenavn Msholozi

Jacob Zuma er en af de mest prominente Zulu-politikere inden for ANC, hvor har nyder stor opbakning fra en række venstreorienterede valgkredse og grupperinger, uanset at han blev tvunget ud af regeringen i 2005 efter anklager om korruption.

Han opretholdte en stor popularitet blandt specielt Zuluer og ungdomsgrupper inden for ANC, som fastholder opfattelsen af at Zuma ydede sit store bidrag til bekæmpelse af Sydafrikas tidligere apartheid-regime. Under retsagen mod Zuma, der endte med at blive tilbagevist, blev han under hele forløbet aktivt støttet af sine politiske supportere, der samledes udenfor retsbygningen, hvor de tilkendegav deres opbakning til Zuma.

Jacob Zuma blev valgt til præsident (formand) for ANC den 18. december 2007 efter at han i et kampvalg besejrede den hidtidige leder (og landets daværende præsident) Thabo Mbeki under 52nd National Conference of the African National Congress i Polokwane.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]