Georg 5. af Storbritannien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Georg 5. af Storbritannien
George V of the UK (head).png
George 5. i kroningsdragt.
Konge af Storbritannien og Irland
Kroning 22. juni 1911
Westminster Abbey, London
Regerede 6. maj 1910 - 20. januar 1936
Forgænger Edvard 7.
Efterfølger Edvard 8.
Ægtefælle Mary af Teck
Børn Edvard 8. af Storbritannien
Georg 6. af Storbritannien
Prinsesse Mary af Storbritannien
Henry, hertug af Gloucester
George, hertug af Kent
Prins John af Storbritannien
Fulde navn engelsk: Geroge Frederick Ernest Albert
Hus Huset Windsor
Far Edvard 7. af Storbritannien
Mor Alexandra af Danmark
Født 3. juni 1865
Marlborough House, London
Død 20. januar 1936 (70 år)
Sandringham House, Norfolk, England
Hvilested 29. januar 1936
Saint George´s Chapel, Windsor Castle
Signatur
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1885

Georg 5. (født 3. juni 1865Marlborough House, London, død 20. januar 1936Sandringham House, Norfolk), født George Frederick Ernest Albert, var konge af Storbritannien og Irland og kejser af Indien fra 1910 til sin død i 1936.

Georg var næstældste søn af prinsen og prinsessen af Wales, den senere kong Edvard 7. og dronning Alexandra, og barnebarn af Storbritanniens daværende monark, dronning Victoria. Georg var ved sin fødsel tredje i arvefølgen til den britiske trone. Han tjente i Royal Navy fra 1877 til 1891, men blev ved sin storebror prins Albert Victors pludselige død i 1892 gjort til tronarving. Da hans farmor døde i 1901, blev Georgs far udråbt som Storbritanniens konge, og Georg selv blev ophøjet til prins af Wales. Han efterfulgte sin far på tronen i 1910. Han var den eneste kejser af Indien, som faktisk var tilstede under sin kejserkroning.

Georg 5.s regeringstid var præget af store politiske forandringer. Socialismen, kommunismen og fascismen var på fremmarch, og Georg måtte i sin tid som britisk monark forholde sig til irsk republikanisme og indiske selvstændighedskrav. Med Parlamentsloven af 1911 blev den parlamentariske magt definitivt flyttet fra det udpegede Overhus til det folkevalgte Underhus. I kølvandet på 1. verdenskrig (1914-18) brød fætrene zar Nikolaj og kejser Wilhelms storriger sammen, mens Georg 5.s eget rige nåede sin hidtil største udstrækning. I 1917 grundlagde Georg 5. huset Windsor, da han i forbindelse med 1. verdenskrig forkastede familiens tyske navn Sachsen-Coburg-Gotha. I 1924 udpegede han Storbritanniens første Labour-regering. I 1931 indførte han med Westminster-statutten fuld lighed mellem de selvstyrende dominions og Storbritannien.  

Georg 5. led i slutningen af sin regeringstid af flere rygningsrelaterede sygdomme [kilde mangler]. Han blev ved sin død i 1936 efterfulgt af sin ældste søn, Edvard 8, som dog abdicerede allerede samme år. Edvard 8. blev derfor efterfulgt af sin bror, Georg 6.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

George V var næstældste søn af Edvard VII af Storbritannien og Alexandra af Danmark. Han blev tronarving i 1892, da hans storebror Albert Victor, hertug af Clarence (kaldet Eddy) døde, og i 1893 blev han gift med prinsesse Mary af Teck (18671953), der forinden havde været forlovet med prins Albert.

Under første verdenskrig aflagde George V flere besøg ved fronten. Under et af disse besøg i 1917 faldt han af hesten og kom så hårdt til skade, at han led under det resten af sit liv.[kilde mangler]

Samme år frasagde han sig alle tyske titler både for sig selv og for resten af familien og ændrede slægtsnavnet fra Sachsen-Coburg-Gotha til Windsor.[kilde mangler]

George V indførte en række tiltag, der kendetegner kongehuset den dag i dag. Bl.a. interesserede han sig i udpræget grad for folket[kilde mangler] og var bl.a. på besøg i udsatte områder i England, som vi kender i dag med kongelige, der besøger områder, der trænger til fokus og opmærksomhed.[kilde mangler] Han og dronning Mary rejste kort efter kroningen til Indien, som den første engelske monark nogensinde. Dette blev fejret på behørig vis i Indien med 101 kanonsalutter og flere andre opsigtsvækkende festlige indslag. George V indførte en fortjenstorden, som kunne gives til folket - efter fortjeneste. På 2 år uddelte han 15.000 fortjenstmedaljer, som ikke blev givet pga. tilknytning til adelen og overklassen eller var blevet betalt for, som man tidligere havde kendt.[kilde mangler]

George V var en god strateg.[kilde mangler] I det politiske var han stor modstander af socialisme[kilde mangler] - især efter hans fætter Nikolaj i Rusland blev myrdet under den russiske revolution. Ikke desto mindre inviterede George V det nystiftede parti Labour til Buckingham Palace, da partiet overtog magten i England. Det betød, at Labour-medlemmerne og den nye regering var venligt stemte over for kongen og kongehuset.

Titler[redigér | redigér wikikode]

  • 3. juni 1865 - 24. maj 1892: Hans Kongelige Højhed Prins Georg of Wales
  • 24. maj 1892 - 22. januar 1901: Hans Kongelige Højhed Hertugen af York
  • 22. januar 1901 - 6. maj 1910: Hans Kongelige Højhed Hertugen af Cornwall ogYork
    • I Skotland: Hans Kongelige Højhed Hertugen af Rothesay
  • 9. november 1901 - 6. maj 1910: Hans Kongelige Højhed Prinsen af Wales
  • 6. maj 1910 - 20. januar 1936: Hans Majestæt Kongen

Familie[redigér | redigér wikikode]

Børn[redigér | redigér wikikode]

George V var kendt som en autoritær far, der styrede sin familie og især sine børn med hård hånd.[kilde mangler] Han var punktlig og opdrog sine børn med streng disciplin.[kilde mangler]

Søskende[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

George 5.
Sidelinje af Huset Wettin
Født: 3. juni 1865 Død: 20. januar 1936
Kongelige og fyrstelige titler
Foregående:
Edvard 7.
Konge af Storbritannien og Irland
(fra 1922: Konge af Storbritannien og Nordirland)

19101936
Efterfølgende:
Edvard 8.
KroneStub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi