Frederik Willem de Klerk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Frederik Willem de Klerk

Frederik Willem de Klerk 1990.jpg

Personlig information
Født 18. marts 1936 (83 år)
JohannesburgRediger på Wikidata
Bopæl KapstadenRediger på Wikidata
Politisk parti National PartyRediger på Wikidata
Far Johannes de KlerkRediger på Wikidata
Søskende Wimpie de KlerkRediger på Wikidata
Ægtefælle Marike de KlerkRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted North-West University,
Potchefstroom University for Christian Higher EducationRediger på Wikidata
Medlem af American Philosophical SocietyRediger på Wikidata
Beskæftigelse Advokat, politikerRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Félix Houphouët-Boigny-fredsprisen (1991),
Mapungubwe-orden i guld (2002),
Prins af Asturias Award for Internationalt Samarbejde (1992),
Nobels fredspris (1993),
James Joyce-prisen med flereRediger på Wikidata
Signatur
FW DeKlerk sign.png
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Nobel prize medal.svg Nobels fredspris
1993

Frederik Willem de Klerk (født 18. marts 1936, Johannesburg) var den sidste præsident i apartheidæraen i Sydafrika og sad fra september 1989 til maj 1994. De Klerk var også leder af National party fra februar 1989 til september 1997.

De Klerk er bedst kendt for at være en af hovedmændene bag afslutningen af apartheid, Sydafrikas adskillelsespolitik og for at støtte omdannelsen af Sydafrika til et multietnisk demokrati ved at indtræde i forhandlingerne der resulterede i at alle borgere inklusiv det sorte flertal fik lige rettigheder. Han delte Nobels fredspris med Nelson Mandela i 1993 for sin rolle ved afslutningen af apartheid.

Han var vicepræsident under Nelson Mandelas præsidentperiode indtil 1996. I 1997 trak han sig tilbage fra politik.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Stop hand nuvola.svgMaskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Denne sides indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.

FW de Klerk blev født i Johannesburg i 1936. Han er søn af Johannes de Klerk (1903-1979) og Hendrina Cornelia de Klerk (1904-2001), der døde blot fire måneder før sin afdøde datter og bror Marike Willemse til Wimpie de Klerk (1928-2009). Hans familie, hvis navn stammer fra efternavn franske "Le Clerc," "Le Clercq" eller "de Clercq" er af Huguenot oprindelse. Han bosatte sig i landet i 1686, et par måneder efter tilbagekaldelsen af ​​Nantes-edicten og deltog i forskellige begivenheder i Afrikas historie. Deres forfædre deltog i Grand Trek på toget ledet af Piet Retief for at slippe af med den britiske regel. I 1838 blev også tre medlemmer af Klerk-familien dræbt med Retief i King Kraal i Zulu, Dingane. Senere under Boerkrigen (1899-1902), blev bedstefar FW de Klerk fanget to gange af briterne før bliver en stiftende medlem af National Party i 1914, med James Barry Hertzog. Ifølge slægtsforsker Keith Meintjies og bekræftet af FW de Klerk, den sidste er også i overensstemmelse med Kroto (Eva), en kvinde Khoi der tjente som tolk for de hollandske bosættere under etablering Cape Colony.

Medlem af den hollandske reformerte kirke, FW de Klerk er den yngste søn i januar Klerk, skoleleder og minister med forskellige porteføljer (1954-1969) og formand for senatet (1969-1976), nevø af JG Strijdom, leder af den sydafrikanske regering 1954 til 1958. Hans ældre bror Wimpie de Klerk er en politisk analytiker og medstifter af Det Demokratiske Parti i 1989.

High School i Krugersdorp, en forstad til Johannesburg, FW de Klerk har en juridisk embedseksamen med udmærkelse fra University of Potchefstroom i 1958. I 1959 giftede han sig med Marike Willemse (1937-2001), som vil hæve tre børn ( vedtaget). Parret, F. W. og Marike de Klerk, skilt i 1998.

Under universitetsstudiet kom han til National Party og blev medlem af Broderbond.

En advokat i Vereeniging, syd for Transvaal, nægtede i 1972 offentligt retssædet ved Potchefstroom Universitet til at løbe for valg til valg Af FW de Klerk blev født i Johannesburg i 1936. Han er søn af Johannes de Klerk (1903-1979) og Hendrina Cornelia de Klerk (1904-2001), kun fire måneder, der døde før død af Hans tidligere datter Marike Willemse og Hans bror til Wimpie de Klerk (1928-2009). Hans familie, den stammer fra det franske Hvis navn efternavnet "Le Clerc," "Le Clercq" eller "de Clercq" er af Huguenot oprindelse. Han bosatte sig i landet i 1686, et par måneder efter tilbagekaldelsen af ​​Nantes-edicten og deltog i forskellige begivenheder i Afrikas historie. Deres forfædre deltog i Grand Trek på toget ledet af Piet Retief for at slippe af med den britiske regel. I 1838 blev også tre medlemmer af Klerk-familien dræbt med Retief i King Kraal i Zulu, Dingane. Senere, Under Anden Boerkrigen (1899-1902), BLEV bedstefar til FW de Klerk fanget to gange af briterne Før være en stiftende medlem af National Party i 1914, sammen med James Barry Hertzog. Ifølge slægtsforsker Keith Meintjies og bekræftet af FW ved Klerk, den sidste er også i overensstemmelse med Kroto (Eva), en Khoi kvindelig, der tjente som tolk for de hollandske kolonister Under grundlæggelsen af ​​kolonien af ​​chefen.

Medlem af den hollandske reformerte kirke, ved FW de Klerk, er den yngste søn, Jan de Klerk, lederen af ​​skolen og minister med forskellige porteføljer (1954-1969) og Senatet formand (1969-1976), nevø af JG Strijdom, den leder af den sydafrikanske regering i 1954 indtil 1958. Hans storebror skvat de Klerk er en politisk analytiker og medstifter af det Demokratiske parti i 1989.

I 1959 giftede han sig med Marike Willemse (1937-2001), med hvem han vil rejse tre børn adopteret. Parret, F. W. og Marike de Klerk, skilt i 1998.

Under universitetsstudiet tiltrådte han Nationalpartiet og blev medlem af Broderbond.

En advokat i Vereeniging, syd for Transvaal, nægtede i 1972 offentligt retssædet ved Potchefstroom Universitet til at løbe for valg til valg.[kilde mangler]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]