Zuluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Zulukrigere på et postkort. 19. århundrede

Zuluerne (Sydafrikansk Engelsk og isiZulu: amaZulu) er en afrikansk etnisk gruppe på omkring 11 millioner, der hovedsagelig bor i den sydafrikanske provins KwaZulu-Natal. Der bor også mindre grupper af zuluer i Zimbabwe, Zambia og Mozambique.

Zuluernes sprog, isiZulu, er et Bantusprog af Nguni gruppen.

Zulu kongeriget, eller Zululand, spillede en stor rolle i sydafrikansk historie i det 19. og 20. århundrede bl.a. med Zulukrigen i 1879.

Under apartheidstyret blev zuluerne betragtet som andenrangsborgere og diskrimineret. I dag udgør de Sydafrikas største etniske gruppe og har samme rettigheder som andre sydafrikanere.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Zuluerne var en mere velorganiseret stamme end stammerne omkring dem. De første europræere, som udforskede Afrika, blev kaldt voortrekkers. Deres første indtog fra Kap det gode Håb (Sydafkrika) og op igennem Afrika blev slået af zuluerne ca. 1300 km inde i Afrika. Trods europæernes skydevåben var zuluerne overlegne på grund af deres overraskelsesangreb og deres evne for at organisere sig. Senere kom voortrekkerne tilbage og vandt.

FolkeslagStub
Denne artikel om folkeslag eller etnografi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.