Zuluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Zulukrigere på et postkort. 19. århundrede

Zuluerne (Sydafrikansk Engelsk og isiZulu: amaZulu) er en afrikansk etnisk gruppe på omkring 11 millioner, der hovedsagelig bor i den sydafrikanske provins KwaZulu-Natal. Der bor også mindre grupper af zuluer i Zimbabwe, Zambia og Mozambique.

Den nuværende zulustamme opstod i 1709 som en gren af Ngunistammen, som igen hører til Bantugruppen. Bantuerne kom til Sydafrika omk. starten af 1700-tallet. Undervejs fortrængte stammen de oprindelige folkeslag som khoikhoi og san.

Zuluernes sprog, isiZulu, er et Bantusprog af Nguni gruppen.

Zulu kongeriget, eller Zululand, spillede en stor rolle i sydafrikansk historie i det 19. og 20. århundrede bl.a. med Zulukrigen i 1879.

Under apartheidstyret blev zuluerne betragtet som andenrangsborgere og diskrimineret. I dag udgør de Sydafrikas største etniske gruppe og har samme rettigheder som andre sydafrikanere.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Zuluerne som etnisk gruppe blev grundlagt i 1709 af Zulu KaMalandela. Før da var zuluerne ikke en etnisk enhed, men en del af Ngunistammen. Zuluerne hører til Bantu-gruppen, som stammer fra området omkring Great Lakes, og som derfra har spredt sig ned langs den afrikanske østkyst, hvor der tidligere boede san og khoikhoi folk. I starten af 1800-tallet splittede en gruppe (Ndebele-stammen under kong Mzilikazi) sig ud fra zuluerne. Gruppen vandrede mod nord, og var medvirkende årsag til en stor, blodig og rodet borgerkrigsperiode med 1-2½ mio etnisk udrensede. Den ekstra voldelige periode kaldes Mfecane, og den nuværende zulustamme var den mest vindende. Zuluerne organiserede sig mere og mere militaristisk under forskellige konger. Fattige nomader (voortrekkers) længere sydfra benyttede chancen til at vandre nordpå til det folketomme område. I perioden 1837-1845 massakrerede zuluer 1000vis af disse nomader. Piet Retief Delegation Massacre var den første. Zuluerne havde pga. det store befolkningsmæssige overtal i starten af konflikten overtaget, men endte med at tabe kampe til både voortrekkers og senere englænderne. Samtidig med det eksterne pres fra englænderne fortsatte zuluerne med borgerkrige og interne etniske udrensninger. Zuluerne en del af det engelske imperium under navnet colony of Natal.

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
FolkeslagStub
Denne artikel om folkeslag eller etnografi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.