Jacques Offenbach

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jacques Offenbach

foto: Nadar

Jacques Offenbach (egentlig Jakob Eberst, 20. juni 1819 i Köln5. oktober 1880 i Paris) var en tyskfødt fransk komponist. Han var søn af en kantor ved en synagoge i Köln, men rejste til Paris og blev uddannet som cellistkonservatoriet. Han blev i Paris og fik efterhånden succes som komponist af operetter, bl.a. Orfeus i Underverdenen. Hans hovedværk er operaen Hoffmanns Eventyr, som han ikke nåede at gøre færdig før sin død.

Navnet Offenbach tager han efter sin fars fødeby, Offenbach am Main i Tyskland. Efter 10 år som cellovirtuos, vendte Offenbach sig mod det, han virkelig interesserede sig for, scenemusikken. Han skrev melodier til en lang række sange og næsten 100 operetter. Mange af disse var små enaktere, og de var næsten alle sammen satiriske.

Kendte værker[redigér | redigér wikikode]

Andet[redigér | redigér wikikode]

Offenbachs "Barcarolle" fra operaen 'Hoffmanns Eventyr' er i let omskrevet tilstand indsunget af Elvis Presley under titlen "Tonight Is So Right For Love". Den blev indspillet i Hollywood den 27. april 1960 og fremført i Elvis-filmen G.I.Blues fra 1960. Filmens soundtrack udsendes samtidig, ligeledes under navnet G.I.Blues.

Operetten Ba-ta-clan har givet navn til det parisiske spillested Bataclan, hvor 89 personer i november 2015 blev dræbt som en del af et stort terrorangreb i Paris.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]