G.I. Blues

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra G.I.Blues)
G.I. Blues
Overblik
Genre Musicalfilm,
romantisk komedie Rediger på Wikidata
Instrueret af Norman Taurog Rediger på Wikidata
Manuskript af Edmund Beloin Rediger på Wikidata
Medvirkende Gene Roth,
Harold Miller,
John Hudson,
Britt Ekland,
Elvis Presley,
Edson Stroll,
Jeremy Slate,
Juliet Prowse,
Arch Johnson,
Bess Flowers med flere Rediger på Wikidata
Fotografering Loyal Griggs Rediger på Wikidata
Klip Warren Low Rediger på Wikidata
Filmmusik G.I. Blues Rediger på Wikidata
Musik af Joseph J. Lilley Rediger på Wikidata
Produceret af Hal B. Wallis Rediger på Wikidata
Distributør Paramount Pictures,
Netflix Rediger på Wikidata
Udgivelsesdato 1960 Rediger på Wikidata
Længde 105 min. Rediger på Wikidata
Oprindelsesland USA Rediger på Wikidata
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Efterfulgte King Creole Rediger på Wikidata
Links
på IMDb Rediger på Wikidata
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Elvis Presley og Juliet Prowse

G.I. Blues er en amerikansk farvefilm fra 1960. Filmen, hvis hovedrolle blev spillet af Elvis Presley, blev produceret af Hal B. Wallis på Paramount Pictures og havde Norman Taurog som instruktør.

Filmen blev indspillet i perioden 2. maj til slutningen af juni 1960 og havde premiere samme år den 23. november. Filmen er optaget i Hollywood med enkelte scener optaget i Vesttyskland mens Presley var udstationeret her som soldat.

G.I. Blues var den femte i en lang række af film med Elvis Presley. Der verserede i lang tid rygter om en hed romantisk affære mellem Elvis og hans kvindelige modspiller, Juliet Prowse, men disse rygter er aldrig blevet verificeret.

Filmen, hvis manuskript var skrevet af Edmund Beloin og Henry Garson, handler om en amerikansk soldat (en G.I.) som under udstationering i Vesttyskland tjener lidt ekstra ved at optræde. Han møder den lokale skønhed på Café Europa i Frankfurt og de indleder en affære med en lang række af forhindringer, inden de omsider finder hinanden.

Den danske titel på G.I. Blues var G.I. Blues, men Café Europa er også blevet benyttet. Filmen havde premiere i Danmark den 14. april 1961.

Musik[redigér | rediger kildetekst]

Sangen "G.I. Blues" er titelmelodi til filmen og indsunget af Elvis Presley den 27. april 1960 i RCA-studierne i Hollywood.

Filmens soundtrack blev udsendt på en LP-plade med titlen G.I. Blues og blev lanceret samtidig med filmen. LP'en blev – ligesom filmen – lavet i to forskellige versioner, en til det amerikanske marked og en til det europæiske. Det skyldes nogle problemer med rettighederne til "Tonight Is So Right For Love", som forhindrede, at dette nummer blev udsendt i Europa, og der blev i stedet lavet en anden sang, der kunne udfylde pladsen, nemlig "Tonight's All Right For Love".

"Tonight Is So Right For Love" er af Sid Wayne og Abner Silver og er baseret på "Barcarolle" fra operaen 'Hoffmanns Eventyr' af Jacques Offenbach. Den blev indspillet den 27. april 1960 i Hollywood og blev udsendt på den amerikanske udgave af LP'en G.I. Blues.

"Tonight's All Right For Love" er en komposition af Sid Wayne, Abner Silver og Joe Lilley og er baseret på "Tales From The Vienna Woods" af Johann Strauss d. y.. Den blev indspillet i Hollywood den 6. maj 1960. Den blev kun udsendt i Europa indtil den kom på LP'en Elvis – A Legendary Performer, vol. 1, der udkom i januar 1974 over hele verden.

LP-pladen indeholdt følgende 11 sange:

Side 1[redigér | rediger kildetekst]

  • "Tonight's All Right For Love" ~ "Tonight Is So Right For Love" (se ovenfor)
  • "What's She Really Like" (Wayne, Silver)
  • "Frankfort Special" (Wayne, Sherman Edwards)
  • "Wooden Heart" (Ben Weisman, Fred Wise, Kay Twomey, Bert Kaempfert)
  • "G.I. Blues" (Sid Tepper, Roy C. Bennett)

Side 2[redigér | rediger kildetekst]

Filmens – og LP'ens – version af "Blue Suede Shoes" er en nyindspilning af det gamle Carl Perkins-nummer fra 1955, som Elvis første gang indspillede i RCA-studierne i New York den 30. januar 1956 og så genindspillede i Hollywood i april 1960 til brug i G.I. Blues. Derudover blev der gennem årene udsendt adskillige koncertversioner af "Blue Suede Shoes" med Elvis Presley.

Den af sangene fra filmen, som er bedst kendt i Danmark, er ubetinget "Wooden Heart" ("Muss I Denn"), som umiddelbart efter kom i en dansk version, "Hvis jeg må", med Gustav Winckler. "Wooden Heart" er baseret på den gamle tyske folkesang "Muss I Denn Zum Stadtele Hinaus". Presley indspillede sangen i Hollywood den 28. april 1960.

"Pocketful Of Rainbows" synges under en tur i gondol nr. 76 i svævebanen Seilbahn Rüdesheim[1], der går fra Rüdesheim ved Rhinen til Niederwalddenkmal, der ligger højt over byen.

Andet[redigér | rediger kildetekst]

Under filmoptagelserne i Hollywood fik Elvis Presley den 7. juni 1960 besøg[2] af den danske tronfølger, Prinsesse Margrethe, den norske Prinsesse Astrid og den svenske Prinsesse Margaretha.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Klip med Elvis Presley i svævebanen". Arkiveret fra originalen 4. marts 2016. Hentet 27. juli 2012.
  2. ^ "Royalt besøg omtalt på elvis.com". Arkiveret fra originalen 9. september 2015. Hentet 7. februar 2012.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]