Jakob Andersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Stop hand nuvola.svg Autobiografi
(Dele af) denne artikel er eller antages at være en selvbiografi. Det er imod Wikipedias normer og betyder, at artiklen helt eller delvis bør omskrives af en uafhængig person eller slettes. I mellemtiden anbefaler vi læserne at tage dette med i betragtning under læsningen.
Text document with shapes.svg CV?
Denne artikel ligner et CV og kunne trænge til at ligne en encyklopædi-artikel (med neutral synsvinkel, afsnitsinddeling, løbende tekst, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual
Jakob Andersen i Zefat 2006

Jakob Andersen (født 21. september 1936) er en dansk forfatter, journalist og redaktør.

Målet for hans undersøgelser har spændt vidt, fra børnemishandling på skolehjem over international politik og efterretningstjenesters magtmisbrug til internationale terrororganisationers metoder.[Kilde mangler].

Han er søn af gårdejer Niels Peter Andersen og som 16-årig (i gymnasiets sommerferie) var han landarbejder i høhøsten i Norge til 20 kr. om dagen, og senere gik han ind i Søværnet, hvor han som kadetaspirant om bord på fregatten "Holger Danske" bl.a. var med i den såkaldte Klaksvig-krig på Færøerne.[Kilde mangler]

I 1958 begyndte han en uddannelse som journalist og arbejdede i rækkefølge på Fåborg Avis, Fåborg Folketidende, Ringsted Folketidende, Pressehuset, Politiken (samtidig korrespondent til Evening Standard, London), Berlingske Tidende (Billed-Bladet), Ekstra Bladet. I 1980'erne læste han historie på Københavns Universitet. Fra 2006 har han været redaktør af magasinet The Adventurer[Kilde mangler], der er medlemsblad for The Adventurers' Club of Denmark (Eventyrernes Klub).

Som journalist arbejdede han i både Danmark og udlandet, og i 35 år var han korrespondent i mange uroligheder, krige og borgerkrige[Kilde mangler], fxmilitærkuppet i Grækenland (1967), opslidningskrigen mellem Israel og Egypten (1967-70), borgerkrigen i Nordirland (1969-70), oprøret i østersøbyerne, Polen (1970), Indien-Pakistan-krigen (1971), Yom Kippur-krigen (1973), Israel-Libanon-krigen (1982), Shouf-krigen, Libanon (1984), borgerkrigen i Libanon (1982-87), borgerkrigen i El Salvador (1983), Contrakrigen i Nicaragua (1983), PLO-krigen i Tripoli (1983), revolutionen i Rumænien (1989), Golfkrisen (1990), Golfkrig I (1991), borgerkrigen i Bosnien-Herzegovina, Kroatien, Serbien (1992-95), Kosovo-krigen (1999). Som rejsende korrespondent arbejdede han over det meste af verden i knap 100 lande med mange typer opgaver. Fx dækkede han USA 1975-2000, Israel og Mellemøsten fra 1960’erne til 2000, det tidligere Sovjetunionen i 1990’erne. Foretog en undersøgende jordomrejse 1969-70 og - med stor støtte fra forskellige fonde - et halvt års privat feltekspedition i Mellemøsten 2005-2006 med det formål at kortlægge børns skæbner i de krigshærgede områder. Har i årene 2007-2014 foretaget research og journalistisk arbejde[Kilde mangler] i Syrien, Jordan, Frankrig, Centraleuropa, Israel, Østeuropa, Egypten og Grækenland.

Jakob Andersen har modtaget de journalistiske hædersbevisninger Cavling Prisen[Kilde mangler] og Victor Prisen[Kilde mangler], begge for undersøgende journalistik[Kilde mangler]. I denne genre gennemførte han mange kampagner[Kilde mangler], bl.a. om Scientology-sekten, børnemishandling på skolehjem, Kurt Waldheims krigstjeneste på Balkan, Leopold Trepper-sagen (se bl.a. bogen Sandheden om Rote Kapelle, Gyldendal, 1976), Forsvarets Efterretningstjenestes brug af civile agenter, KGB's operationer i Danmark, Politiets Efterretningstjeneste. Han har overværet og skrevet om en række betydelige retssager, bl.a. Arne Treholt-sagen i Oslo, Flemming Sørensen-sagen i Düsseldorf, Lillehammer-sagen i Oslo (Mossad) - alle tre spionagesager - rigsretssagen mod justitsminister Erik Ninn-Hansen i København, Demjanjuk-sagen i Jerusalem (kz-lejrenTreblinka).

I sine undersøgelser af international terrorisme har Jakob Andersen fortaget mange selvstændige efterforskninger i en række lande[Kilde mangler] og har især skrevet om Hizbollah, PLO, PFLP, Hamas og andre palæstinensiske organisationer[Kilde mangler].

Er forfatter eller medforfatter til en række bøger:

 • En duft af livet (m. Fritz Ruzicka). Vendelkær, 1967.
 • Fra Berleburg til Vildmark (m. H.H. Richard Prinz zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg). Berlingske Forlag, 1968.
 • Leopold Trepper: Sandheden om Rote Kapelle. Gyldendal, 1976.
 • Spionen der sladrede (m. Søren Jakobsen). Ekstra Bladets Forlag, 1977.
 • Operation Kastanje (m. Søren Jakobsen). Ekstra Bladets Forlag, 1978.
 • 100 publicister. Den danske Publicistklub 1880-1980 (Paul Hammerich og Bent A. Koch red.). Den Danske Publicistklub, 1980.
 • Krigens reporter. En bog om profession iagttager (Ulrik Gräs og Karen Skovbjerg red.). Tiderne Skifter, 1984.
 • Scientology – Fandens eget værk, forlaget Havmågen, 1985
 • Hvem holdt De med? (om den kolde krig, Bertel Haarder red.). Peter la Cours Forlag, 1999.
 • De røde spioner. KGB’s operationer i Danmark. Fra Stalin til Jeltsin, fra Stauning til Nyrup (med Sir Oleg Gordievsky). Høst & Søn, 2002. (Forlaget modtog for udgivelsen en hædersgave fra Komitéen til Oplysning om Den Kolde Krig (”Røjel-fonden”)).
 • Blodig jord. Hundredårskrigen mellem jøder og arabere. Høst & Søn, 2004.
 • Kampen om den kolde krig. Festskrift til Bent Jensen (Lars Hedegaard red.). Gyldendal, 2008.
 • KGB i Danmark, Peter la Cours forlag, 2010.
 • Topspionen fra Aabenraa, Sønderjyske Årbøger 2010, Historisk Samfund for Sønderjylland.
 • Udlængsel – 27 nye fortællinger fra Eventyrernes Klub, Gyldendal, 2011.
 • Magiske Grønland, Gyldendal, 2014.
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.