Janów Lubelski

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Janów Lubelski
Janów Lubelskis byvåben Janów Lubelskis byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo lubelskie, Lublin
Grundlagt 1640 Rediger på Wikidata
Postnr. 23-300 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE PLJWL Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 11.308 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 14,8 km²
 - Befolknings­tæthed 762 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.janowlubelski.pl
Oversigtskort

Janów Lubelski (udtale: [ˈjanuf luˈbɛlskʲi]) er en by og en kommune (Gmina) i det sydøstlige Polen, i Lillepolen. Den ligger i voivodskabet Lublin (Województwo lubelskie) og har 11.308(2021)[1] indbyggere og et areal på 14,84 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Janów Lubelski.

Byen har et stort hospital, bestående af et uafhængigt offentligt kompleks af sundhedsfaciliteter. Det har også flere turistattraktioner, herunder bygninger og kirker fra det 17. og 18. århundrede. Janów Lubelski er hjemsted for frifuftsmuseet Skovjernbanen Janów Lubelski

Byen ligger på kanten af Roztocze Nationalpark, ved Białka-floden. Syd for Janów ligger den store Solskaskoven. Byen ligger i skæringspunktet mellem to nationale veje: den 19. (RzeszówLublinBiałystokGrodno) og vej 74 (HrubieszówZamośćKraśnikKielcePiotrków Trybunalski). Afstanden til Lublin er 70 kilometer og til Rzeszów 90 kilometer.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

barokkirken Sankt Johannes katolske kirke

Janów Lubelskis historie går tilbage til det 12. århundrede, hvor de første menneskelige bosættelser dukkede op i Sandomierzskoven. Med tiden voksede antallet af landsbyer, og der blev anlagt en trafikeret handelsvej fra Zamość til Sandomierz. I første halvdel af det 17. århundrede besluttede den lokale adelskvinde Katarzyna Zamoyska at grundlægge en by langs vejen. Den 21. juli 1640 udstedte kong Vladislav 4. Vasa et kongeligt privilegium, idet han indvilligede i at grundlægge byen Biała med Magdeburg-rettigheder. Den nye bys våbenskjold præsenterede Jomfru Maria, og til at bygge huse blev området beliggende sydvest for Biała-floden valgt. Navnet Janów dukkede op et par år senere. Det kommer fra fornavnet Jan , og mindes Jan Zamoyski, søn af Katarzyna Zamoyska. På lignende måde blev byerne Klemensów (nu et distrikt i Szczebrzeszyn) og Tomaszów Lubelski navngivet.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi