Spring til indhold

Jan Gunder Knudsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jan Gunder Knudsen
Personlig information
Født25. april 1950 Rediger på Wikidata
Død25. marts 2022 (71 år) Rediger på Wikidata
Gentofte, Danmark Rediger på Wikidata
GravstedMariebjerg Kirkegård Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseKunstruktionsrådgiver, forretningsperson Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jan Gunder Knudsen (født 25. april 1950, død 25. marts 2022) var en dansk civilingeniør i kemi og datalogi, erhvervsleder, entreprenør, iværksætter.

Jan Gunder Knudsen grundlagde flere virksomheder med national og international gennemslagskraft. Han var medgrundlægger af, og i en årrække administrerende direktør for, softwareselskabet Uniras A/S, oprindeligt European Software Contractors (ESC) A/S (1979), der var pioner inden for skabelsen af, hvad man i dag kender af computergrafik, printerteknologi, raster-farve-grafik/dithering m.m.

Tidlig karriere

[redigér | rediger kildetekst]

Knudsen blev uddannet civilingeniør i 1975.

I 1979 grundlagde han verdens første computer-farve-raster-grafik-selskab Uniras A/S (European Software Contractors A/S), som meget hurtigt fik et betydeligt antal kunder blandt verdens FORTUNE 1000-selskaber. Det hurtigt voksende selskab, som nåede op på at have 133 ansatte, datterselskaber, salgs- og supportafdelinger i fem byer i USA, i Frankrig, Tyskland, England, Sverige, Italien og Japan, blev med Hafnia Invest som ny investor på tragisk vis revet med som sideeffekt ved Hafnias fald i slutningen af firserne. Grundlagde i 1989 AutoGraph International, der bl.a. udviklede nogle af de essentielle algoritmer til JPEG billedkomprimering (encoding/decoding), der i dag bruges internationalt som standard på internettet.

Jan Gunder Knudsen var barnebarn af kongelig operasanger og komponist Gunder Knudsen (1883-1947). I 22 år (1976-1998) var han gift med skuespiller, sanger og danser Annette (Wallenstrøm) Blichmann.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
FirmaSpire
Denne biografi om en erhvervsleder er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi