Mariebjerg Kirkegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mariebjerg Kirkegård
Mariebjerg Chapel.jpg
Kapel og krematorium på Mariebjerg Kirkegård.
Generelle informationer
Sted Gentofte, Danmark
Grundlagt 6. oktober 1936; 85 år siden (1936-10-06)
Type Offentlig
Ejer Gentofte Kommune
Areal 266.000
Eksterne henvisninger
www.gentofte.dk
Oversigtskort
Mariebjerg Kirkegård.
Foto: zoned.dk

Mariebjerg Kirkegård i Gentofte har ikke tilknyttet nogen kirke, men blev anlagt som kommunal centralkirkegård i årene 1926-1933 af arkitekten G.N. Brandt, som også udformede Ordrup Kirkegård, ligeledes beliggende i Gentofte Kommune. Den blev officielt indviet 6. oktober 1936. Kirkegården har et areal på 266.000 , svarende til omkring 25 heltar.

I 1936 blev kirkegårdens kapel og krematorium opført med Frits Schlegel som arkitekt. Kapellet er siden, i 1959, udvidet med et lille kapel. Kirkegården har været inspirationskilde for mange andre kirkegårde – i Danmark og i udlandet. Brandt modtog i 1937 Eckersberg medaljen og i 1945 C.F. Hansen Medaljen for dette imponerende anlægsarbejde.

Mariebjerg Kirkegård er bygget op af en række rektangler: Yderst en allé af skovfyr, inderst en allé af avnbøg. De to rektangler bindes sammen af to tværgående alleer; en stor allé af spidsløn og en mindre af pil. Kirkegården er igen underinddelt med store takshække. Hele kirkegården er indrammet af et stort skovmassiv.

Mariebjerg Kirkegård er medtaget i den danske kulturkanon i kategorien arkitektur.[1]

Kirkegården er åben for besøgende fra solopgang til solnedgang.

Kendte personer begravet på Mariebjerg Kirkegård[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Kulturkanonen" (PDF). (s. 19-20). kum.dk, Kulturministeriet. Arkiveret fra originalen (PDF) 4. marts 2016. Hentet 22. april 2015.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]