Spring til indhold

Jane Wyman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jane Wyman
Personlig information
PseudonymJane Wyman Rediger på Wikidata
FødtSarah Jane Mayfield Rediger på Wikidata
5. januar 1917 Rediger på Wikidata
Saint Joseph, Missouri, USA Rediger på Wikidata
Død10. september 2007 (90 år) Rediger på Wikidata
Palm Springs, Californien, USA Rediger på Wikidata
DødsårsagSukkersyge, gigt Rediger på Wikidata
GravstedForest Lawn Cemetery Rediger på Wikidata
NationalitetUSA Rediger på Wikidata
ReligionRomerskkatolske kirke Rediger på Wikidata
Politisk partiRepublikanske parti Rediger på Wikidata
ÆgtefælleRonald Reagan (1940-1949) Rediger på Wikidata
BeskæftigelseTv-skuespiller, filmskuespiller, sanger, skuespiller, pladeartist, karakterskuespiller Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
NomineringerOscar for bedste kvindelige hovedrolle (9. februar 1947, 10. februar 1949, 11. februar 1952, 12. februar 1955) Rediger på Wikidata
UdmærkelserOscar for bedste kvindelige hovedrolle (1949)
Golden Globe Award for Best Actress – Television Series Drama (1984)
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Golden Globe Award for bedste skuespillerinde - Drama (1949, 1952) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Jane Wymans hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Jane Wyman (født 5. januar 1917[1], død 10. september 2007) var en amerikansk skuespiller, der vandt både Oscar (for filmen Johnny Belinda) og Golden Globe-priser (for sine roller i film Johnny Belinda og Det blå slør og i tv-serien Falcon Crest), og som endvidere var kendt som den amerikanske præsident, Ronald Reagans første kone.

Barndom[redigér | rediger kildetekst]

Jane Wyman blev født som Sarah Jane Mayfield i Saint Joseph i Missouri. Hendes forældre blev skilt, da hun var 7 år gammel, og hun blev hos sin far, der imidlertid døde året efter. I stedet påtog naboer sig opdragelsen af den lille pige, der som følge heraf tog efternavnet Fulks. I 1928 rejste hun til Californien for at bo sammen med sin mor, der forsøgte sig – uden større held – som skuespiller. De to rejste i stedet tilbage til Saint Joseph, hvor Jane Wyman gik på high school og snart efter debuterede som sanger på radioen under navnet Jane Durrell.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Efter afslutningen af high school vendte Jane Wyman i 1932 tilbage til Hollywood, hvor hun fik sine første småroller. Hun fik kontrakt med Warner Brothers i 1936, nu som Jane Wyman, og allerede året efter fik hun sit gennembrud i filmen Public Wedding. I sine første filmår havde Wyman ofte rollen som en frisk ung pige, men med en hovedrolle i film noir-indspilningen, Forspildte dage fra 1945, slog hun sit navn fast i melodrama-rollefaget.

Hun fik sin første Oscar (filmpris)-nominering for sin rolle i Hjortekalve fra 1946, og to år efter indspillede hun Johnny Belinda, der indbragte hende en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle for rollen som døvstum kvinde. Hun havde nu muligheden for at vælge og vrage blandt rollerne, og hun indspillede med blandt andet Alfred Hitchcock (Lampefeber) og Frank Capra (Her kommer brudgommen), men mod slutningen af 1950'erne var hendes filmkarriere på vej ned ad bakke.

I 1980'erne fik hun sit store comeback som central figur i tv-serien Falcon Crest.

Privatliv[redigér | rediger kildetekst]

Jane Wyman er især kendt for sit ægteskab med USA's senere præsident Ronald Reagan, som hun var gift med i perioden 1940-48, og med hvem hun havde tre børn, deraf et adoptivbarn. Hun havde været gift kortvarigt forinden, og efter skilsmissen fra Reagan blev hun gift med orkesterlederen Frederick Karger i to omgange (1952-55 og 1961-1965). Siden da forblev hun ugift og konverterede til katolicismen.

I sine sidste år levede hun en tilbagetrukket tilværelse, da hun var sygdomsramt. Hun sås dog til begravelserne af Reagan, datteren Maureen samt den nære veninde Loretta Young.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Jane Wyman indspillede i alt 83 film, heriblandt:

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ 4. januar 1914 står generelt som hendes fødselsdato, men visse kilder hævder, at 5. januar 1917 var den korrekte dato. Se f.eks. Jane Wymans familiewebsted. Årsagen til den ændrede dato skal være, at hun meget tidligt i sin karriere søgte at fremtræde ældre.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Forrige modtager:
 Loretta Young 
Oscar for bedste kvindelige hovedrolle
Næste modtager:
 Olivia de Havilland