Jazzsangeren

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jazzsangeren
Overblik
Originaltitel The Jazz Singer
Genre Musical
Instrueret af Alan Crosland
Manuskript af Alfred A. Cohn
Baseret på The Jazz Singer
af Samson Raphaelson
Medvirkende Al Jolson
May McAvoy
Warner Oland
Yossele Rosenblatt
Fotografering Hal Mohr
Klip Harold McCord
Musik af Louis Silvers
Produceret af Darryl F. Zanuck
Distributør Warner Bros.
Udgivelsesdato USA 6. oktober 1927
Danmark 26. december 1929
Længde 89 min.
96 min. (med overture og slutmusik)
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget $422.000[1]
Indtjening $2.6 million[1]
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Jazzsangeren (originaltitel: The Jazz Singer) er en amerikansk musicalfilm fra 1927, og den første spillefilm med lyd. Filmen blev instrueret af Alan Crosland og produceret af filmselskabet Warner Bros. med dets "lyd-på-disk"-lydsystem Vitaphone. Filmens hovedrolle var Al Jolson som fremførte seks sange.

Filmens handling er baseret på The Jazz Singer, et skuespill af Samson Raphaelson. Filmen fortæller den fiktive historie om Jakie Rabinowitz, en ung mand, som modsætter sig sin jødiske families traditioner. Etter at have sunget populære melodier i en Biergarten bliver han straffet af sin far, en hazzán. Det får Jakie til at rejse hjemmefra. Nogle år senere er han blevet en talentfulld jazzsanger under navnet Jack Robin. Han forsøger at bygge en karriere op som underholdningsartist, men hans Professionelle ambitioner kommer i konflikt med kravene fra sin familie og sin kulturelle arv.

Darryl F. Zanuck vandt en specielt oprettet Oscar for at have produceret filmen (da det blev betragtet som urimeligt at den skulle konkurrere med stumfilm),[2] og den blev også nomineret til to andre priser. I 1996 blev filmen udvalgt til bevarelse af US National Film Registry af Library of Congress da den anses for at være "kulturelt, historisk eller æstetisk signifikant". I 1998 blev Jazzsangeren en af filmene som blev valgt til en af de bedste amerikanske film gennem alle tider, og blev rangeret som nummer halvfems.[3]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Warner Bros' financielle information i The William Shaefer Ledger. Se "Appendix 1, Historical Journal of Film, Radio and Television" (1995), s. 6, doi:10.1080/01439689508604551
  2. ^ Block, Alex Ben; Wilson, Lucy Autrey (2010): George Lucas's Blockbusting: A Decade-by-Decade Survey of Timeless Movies Including Untold Secrets of Their Financial and Cultural Success, New York: HarperCollins, ISBN 978-0-06-177889-6, s. 110–113.
  3. ^ AFI's 100 Years...100 Movies, American Film Institute, 1998, arkiveret fra originalen 11. juli 2007

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film