Johannes Ording

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Johannes Ording

JohannesOrding-OB.F06311b.jpg

Personlig information
Født 19. januar 1869Rediger på Wikidata
DrammenRediger på Wikidata
Død 25. januar 1929 (60 år)Rediger på Wikidata
Nationalitet Norge Norsk
Søskende Fredrik OrdingRediger på Wikidata
Børn Jørgen Fredrik Ording,
Arne OrdingRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Professor, teolog, præstRediger på Wikidata
Arbejdsgiver Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johannes Ording (født 19. januar 1869 i Drammen, død 25. januar 1929Stabekk) var en norsk teolog, far til historikeren Arne Ording.

Ording blev student 1886 og cand. theol. 1893. Det følgende år blev han udnævnt til personel kapellan ved Johannes Menighed i Kristiania. I denne stilling forblev han indtil 1900, da han ved et af Universitetet tildelt stipendium blev sat i stand til at ofre sig for studiet af den systematiske teologi. I 1903 meldte han sig til konkurrence om det ved professor Petersens død ledigblevne professorat i nævnte disciplin.

De anskuelser, han udtalte om dåben i en prøveforelæsning over opgivet emne En Belysning af Forskellen mellem det magiske, der maa forkastes, og det mysteriøse, der maa fastholdes, i Naademidlernes Virken (1904), gav stødet til den såkaldte professorstrid, der først 1906 endte med Ordings udnævnelse. Ording tog 1926 af helbredshensyn afsked fra sit professorat.

I anledning af konkurrencen udgav han et større arbejde, Den religiøse Erkendelse, dens Art og Vished (1903), som han det følgende år tog den teologiske doktorgrad på. Af Ordings øvrige skrifter kan nævnes: Dogmatikkens Opgave og Betydning (1905), Om Forskellen mellem den lutherske og den reformerte Kristendom (1906), Den kristelige Tro, I—II (1915) og Teologien. En encyklopædisk Fremstilling (1920).

Kilder[redigér | redigér wikikode]