John Demjanjuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Demjanjuk under retssagen, hvor han blev dømt til døden 25. april 1988.

John Demjanjuk (russisk: Иван Николаевич Демьянюк, tr. Ivan Nikolajevitj Demjanjuk; født 3. april 1920 i Berdytjiv, Kijev guvernement (nu Vinnitsja oblast), Den ukrainske folkerepublik, død 17. marts 2012 i Bad Feilnbach, Bayern, Tyskland) var en af de mest eftersøgte krigsforbrydere efter 2. Verdenskrig.


Liv[redigér | redigér wikikode]

John Demjanjuk gjorde tjeneste i Den røde hær frem til 1942, hvor han blev taget som krigsfange af tyskerne. I begyndelsen af 1945 blev han soldat i Den russiske Frigørelsesarmé, en hærstyrke på rundt en million bestående hovedsagelig af russere og ukrainere, der kæmpede på tysk side mod Sovjetunionen.

I sit fangenskab gik han i tysk tjeneste og arbejdede som vagt i nazisternes dødslejre, bl.a. i KZ-lejren Treblinka, hvor han blev kendt som "Ivan den grusomme", for senere at være vagt i blandt andet Sobibor i 1945. Israel kunne ikke bevise, at han var lig med "Ivan den grusomme", og han blev frikendt i 1993 af den israelske højesteret.

Han emigrerede til USA med sin kone i 1952 og blev amerikansk statsborger i 1958. De havde mødt hinanden i en flygtningelejr. Han arbejdede i det meste af sit voksenliv for en af Fords bilfabrikker.

Retssag[redigér | redigér wikikode]

Der har været et juridisk tovtrækkeri mellem USA og Tyskland. Israels højesteret idømte ham dødsstraf ved hængning i 1988, men frikendte ham, da ankesagen blev behandlet i 1993 i den israelske højesteret. Siden er han blevet udpeget som lejrvagt i KZ-lejrene Sobibór, Majdanek og Flossenbürg, hvilket han dog selv benægter.

I 2001 blev der rejst en ny retssag mod John Demjanjuk i Tyskland for krigsforbrydelser. Han blev i 2002 frataget sit amerikanske statsborgerskab. I selskab med amerikanske specialagenter blev den mistænkte 89-årige naziforbryder 11. maj 2009 overført til fængslet München-Stadelheim[1].

Den 12. maj 2011 blev John Demjanjuk ved retten i München dømt til fem års fængsel for medvirken til drabet på 28.060 fanger i Sobibor[2]. Med henvisning til den dømtes alder erklærede dommeren, at John Demjanjuk ikke skulle i fængsel,[3] Demjanjuk ankede sagen imod ham[4].

Den 21. juli 2011 blev der igen i Tyskland startet en retssag mod John Demjanjuk for 4.400 mord begået i kz-lejren Flossenbürg i Bayern, hvor han også skulle have været vagt.

Den 17. marts 2012 døde Demjanjuk i Tyskland, før han nåede at afsone de 5 års fængsel fra den ankede retssag fra 2011.[5]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]