John G. Matteson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
John G. Matteson

Matteson.jpg

Personlig information
Født Johan Gottlieb Mathiasen Rediger på Wikidata
1. maj 1835 Rediger på Wikidata
Tranekær, Danmark Rediger på Wikidata
Død 30. marts 1896 (60 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Selvbiograf, præst Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

John Gottlieb Matteson (født Johan Gottlieb Mathiasen; 1. maj 1835 i Tranekær, død 30. marts 1896) var en dansk-amerikansk prædikant, der bragte Adventistkirken til Danmark. Han udvandrede i 1855 til Amerika, hvor han fik kontakt til baptisterne og blev senere præst for en dansktalende baptistmenighed i Wisconsin. I 1863 bliver han bekendt med adventisternes lære om at holde lørdag, og ikke søndag, som sabbat og slutter sig derefter til dem. I 1872 begynder han at udgive bladet Advent Tidende for udvandrede nordmænd og danskere i Amerika. Disse begynder at sende bladene hjem, og i 1877 sejler han over Atlanten for at mødes med de nye troende i hjemlandet.

I 1878 holder han sine første møder i Oslo, hvor der også er et par svenskere til stede, som tager hjem og er med til at stifte den første syvendedags-adventistmenighed i Sverige.

I Danmark er han med til at stifte den første adventistorganisation udenfor USA i 1880, og bliver dennes første formand. Han drev desuden afholdsarbejde, udgav salmebøger og rejste rundt i Skandinavien for at bygge Adventistkirkens arbejde op der. Selvbiografien Mattesons liv findes på engelsk og dansk.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
ReligionSpire
Denne religionsrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi