Josef Bonatzi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Josef Bonatzi

Michael Ancher: Bonatzi og glade Elsie, 1904
Personlig information
Født 1843 Rediger på Wikidata
Død 1913 Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Skomager Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Josef Bonatzi (eller Bonatsy) var en bøhmisk skomager, som kom gående til Skagen og her bosatte sig i Stine og Per Bollerhus' bolig i Østerby. Her levede han med sine høns og store mængder af lus.

Bonatzis lyrehus (hus uden skorsten, men med røghul)[1], der var tækket med lyng, tørv, sække og andet forhåndenværende materiale, blev en attraktion for turister. Efter åbningen af Frederikshavn-Skagen-banen i 1890 tog Bonatzi tit opstilling blandt hotelkarlene på perronen iført en skyggeløs trådhat, hvor på der sad en seddel med inskriptionen: Til Bonatzis hytte.

Kunstnerne brugte ham som model, hvilket i dag kan ses i Skagens Kunstmuseers samling, og bl.a. Holger Drachmann besøgte ham ofte i den lave stue, hvor stanken af fisk og årgammelt snavs var intens.

Hans død blev bekendtgjort over det ganske land af Ritzaus Bureau.

Efter Bonatzis død blev hans hus brændt af som Sankthans-bål (23. juni 1913 - 500 års Købstads jubilæum) - Hytten lå cirka der hvor Admiralgården blev opført i 1915 - Østre Strandvej 51.[2]

Skomager Bonatzis hus afbrændes som Sankt hansbål. 23. juni 1913. Maleri af Carl Locher set på Skagens Museum

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Svanholm, Lise (2003). "Skagen Leksikon: malerne, modellerne, værkerne og stederne". Skagen: Gyldendal A/S. s. 29-30. Hentet 2017-05-18.