Joseph Pulitzer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Joseph Pulitzer
Personlig information
Fødselsdato 10. april 1847Rediger på Wikidata
Fødested MakóRediger på Wikidata
Dødsdato 29. oktober 1911 (64 år)Rediger på Wikidata
Dødssted CharlestonRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Underskrift Joseph Pulitzer Signature.svg
Eksterne henvisninger
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Joseph Pulitzer

Joseph Pulitzer (10. april 1847 i Makó, Ungarn29. oktober 1911 i Charleston, South Carolina, USA) var en ungarsk-amerikansk journalist og udgiver, der er bedst kendt for at have lagt navn til Pulitzerprisen og for sammen med William Randolph Hearst at have grundlagt såkaldt gul journalistik.

Pulitzer emigrerede til USA i 1864 for at deltage i den amerikanske borgerkrig som kavalerist. Han slog sig ned i New York og havde forskellige jobs, mens han uddannede sig til jurist. Senere, i 1868, blev han journalist ved den tyske avis Westliche Post i St. Louis, fordi han, i forbindelse med sin uddannelse, havde skrevet en artikel om immigranters hårde forhold.[1] Han blev valgt til parlamentet i Missouri året efter. I 1878 købte han et par lokale aviser samme sted og i 1883 også New York World, som under hans ledelse blev en vigtig avis med tilknytning til Demokraterne. Han trak sig tilbage i 1887. I 1903 donerede han 2 mio. dollar til etableringen af School of Journalism ved Columbia University.

Fælles for Pulitzers aviser var kombinationen af kampagnejournalistik, store afsløringer og massiv markedsføring, hvilket skabte et stort publikum. Konkurrencen med New York Morning Journal betød, at New York World optrappede den gule journalistik; sensationsstoffet. Det gjorde sig blandt andet gældende i dækningen af den spansk-amerikanske krig, men resulterede også i, at han generelt ikke var velanset blandt kollegaer, da de ikke mente, han stod for god, seriøs journalistik.[1]

Joseph Pulitzer er begravet på Woodlawn Cemetery i Bronx, New York City.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b "Hvem var Pulitzer?", i HISTORIE, nr. 13, 2010, Bonnier Publications International A/S, side 12.