Julie Lütken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Julie Lütken
Født 23. marts 1788Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Død 1. maj 1816 (28 år)Rediger på Wikidata
HamborgRediger på Wikidata
Dødsårsag TrafikulykkeRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Claudius Mørch, Carl Frederik Vogt, J.L. LundRediger på Wikidata
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Marie Dorethea Juliane "Julie" Lütken, gift Grevsen og Overbeck (23. marts 1788 i København1. maj 1816 i Hamborg) var en dansk landskabsmaler.

Hun var datter af grosserer Christian Ludvig Lütken (født 1750 i Hamborg, død 1813 i København) og Marie Juliane Johanne f. Schinmeyer (født 1765 i Stettin, død 1832 i København). Hun havde lært at tegne af læreren ved Kunstakademiets ornamentskole Claudius Mørch og at male af landskabs­maler Carl Frederik Vogt. Hendes sidste lærer var J.L. Lund, og hun udstillede i 1815 for første gang på Charlottenborg Forårsudstilling "sex nydelige Landskaber, malede med en juelsk Pensel". På disse blev hun enstemmig agreeret af Akademiet den 20. juni og fik til opgave for reception at male "en smuk sjællandsk Egn". Hun kaldte sig den gang "fru Lütken", idet hun i ung alder havde været gift med (1. august 1804 i København) og var blevet skilt fra en købmand Christian Grevsen i København.

Den 27. juni 1815 blev hun i andet ægteskab i Frederiks tyske KirkeChristianshavn viet til købmand Johannes Overbeck (ca. 1787 - ?) og fulgte sin mand til Ham­borg, hvor hun lagde hånd på sit medlemsstykke. Men den 1. maj 1816 døde hun pludselig ved et spring fra en vogn, hvis heste løb løbsk, Efter den deltagelse, hvormed Akademiet omtalte hendes dødsfald, synes hendes talent for landskabsmaleriet at have fundet varm påskønnelse. Den kgl. Malerisamling købte i 1813 et af hendes billeder. Der er endnu bevaret en halv snes af hendes landskaber, hvoraf nogle viser et virkelig smukt naturstudium, omend tidens konventionelle maner også fremtræder deri. Hendes komponerede billeder er derimod svagere.

Hendes værker har siden været udstillet på Kvindernes Udstilling i København 1895, på Raadhusudstillingen 1901 og på Kvindelige Kunstneres retrospektive Udstilling i samme by 1920. Senest har hun været vist på udstillingen Danske kvindelige kunstnere fra det 19. og 20. århundrede på Statents Museum for Kunst 1980.

Værker[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]